Side-alternativer

Nyheter

Nyheter fra Norden i Fokus – Sverige.

Nordens dag i Almedalen - ta del av allt som hände

06.07.2017

Nordens dag i Almedalen är över för denna gång. Vi har samlat länkar för dig som vill friska upp minnet och du som inte var där. Ta del av samhällsdebatter på hög nivå. Läs om och se debatter om nordiskt energisamarbete, grön tillväxt, integration, digitalisering med mera.

Les mer

Nordisk samarbeid på sommerens politiske festivaler

24.05.2017

Også i år setter Nordisk råd og Nordisk ministerråd en nordisk dagsorden på de politiske festivalene rundt i sommerlandene. Flere av debattene utfordrer statsministrenes visjon om at Norden er verdens mest integrerte region.

Les mer

Experter önskar tätare nordiskt klimatsamarbete

27.01.2017

I den nordiska rapporten Green to scale konstateras att beprövade lösningar i Norden kan minska världens koldioxidutsläpp med flera ton. Nästa steg för Norden är nu att stärka det det nordiska samarbetet och bli en föredöme för hela EU, menar flera svenska experter. - Det är bättre att utveckla en nordisk energipolitik än en nationell, säger Erik Brandsma, Generaldirektör för Energimyndigheten.

Les mer

Best of Norden - Nordens bästa filmer och spännande samtal i Stockholm

27.09.2016

Den första november i Köpenhamn avslöjas vinnarna av Nordiska rådets pris inom miljö, film, litteratur, musik och barn- och ungdomslitteratur. Inför prisutdelningen arrangeras Best of Norden i Stockholm 11 – 20 oktober där du kan ta del av det bästa inom nordisk film och litteratur och lyssna till spännande samtal.

Les mer

Östersjösamarbete: Svårt att blanda kultur och politik

05.09.2016

Kulturutbyten mellan Norden och Ryssland har små förutsättningar att lyckas om det sker på hög politisk nivå. Det är bättre att kulturarbetare möts direkt, och att politiker skapar förutsättningar för det, som att göra det enkelt att få visum och resa mellan länderna. Det var politiker och experter överens om i seminariet om Yttrandefrihet och kulturella samarbeten runt Östersjön.

Les mer

Nordiska hubbar kan lära Sverige om våldsverkande extremism

08.07.2016

Arbetet mot våldsbejakande extremism ska ha sin grund i kommuner, och då behövs det nordiska samarbetet. Många kommuner i Skåne har mer likheter med Danmark, än med exempelvis Arvidsjaur. Det menar Anna Hedin Ekström, kommittésekreterare, Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Les mer

Gröna obligationer knyter investerare till hållbara projekt

03.06.2016

Var hittar vi pengarna till de förändringar som krävs för att göra vår framtid grön? Denna fråga var i fokus för ett seminarium som Nordiska ministerrådets informationskontor i Stockholm och svenska tankesmedjan Global utmaning anordnade i Stockholm den 1 juni.

Les mer

"Journalister ska tåla mycket - men måste få skydd när det går för långt"

17.05.2016

Rättsväsendet måste bli bättre på att skydda journalisterna. Och det behövs mer forskning om näthatet. Det var panelen enig om vid ett nordiskt seminarium om yttrandefrihet.

Les mer

”Populister vinner mark i Norden – i politik och debatt”

29.04.2016

I Finland har Sannfinländarnas inflytande lett till en normalisering av ”hatprat” och i Danmark är det Dansk Folkepartis värderingar som präglar samhällsdebatten. Det menade forskare och journalister i ett samtal om populistiska partier i Norden.

Les mer

Synen på flyktingar splittrad - nu och på 40-talet

21.03.2016

Många arbetar i dag frivilligt för att hjälpa flyktingar. På liknande sätt engagerade sig människor under andra världskriget. Men nu som då verkar krafter även i motsatt riktning. Likheter och skillnader i förutsättningarna för frivilligarbete diskuterades under ett nordisk seminarium.

Les mer

Gränsen för flyktingar - kulturell eller praktisk?

16.11.2015

När de nordiska länderna diskuterar volymer i flyktingfrågan har man helt olika utgångspunkter, menar professor Lars Dencik, som lever i både Danmark och Sverige. I Sverige är det praktiska problem som sätter gränsen. I Danmark däremot finns en oro att danskheten hotas om det kommer många invandrare.

Les mer

Mångfald på kulturinstitutioner – nödvändigt men kan kosta kortsiktigt

09.11.2015

Kulturinstitutioner som jobbar för mångfald, hamnar lätt i ett dilemma. Att ta vara på sin köpstarka publik som gör verksamheten möjlig och att samtidigt nå en ny publik. Det menar Dritëro Kasapi, biträdande teater- och scenkonstchef Kulturhuset Stadsteatern vid ett seminarium i samband med Best of Norden, ett arrangemang för att uppmärksamma nordisk kultur och Nordiska rådets priser.

Les mer

David Lagercrantz: Banka inte böcker i huvudet på barnen

09.11.2015

Rekordmånga barn-och ungdomsböcker ges ut och det är barnböckerna som toppar bibliotekens utlåning. Ändå värdesätts inte barnlitteratur lika högt som övrig litteratur. - Men det finns hopp, sade David Lagercrantz i en paneldiskussion på kulturevenemanget Best of Norden.

Les mer

Dörren halvöppen för samarbete med Ryssland

27.08.2015

Det politiska läget får inte hindra kultursamarbete med Ryssland, men samtidigt får man inte vara naiv, och utnyttjas för propaganda. Det var Hans Wallmark (M) och Pyry Niemi (S), Nordiska rådet, eniga om när demokrati och konst diskuterades på Östersjöfestivalen.

Les mer

Krock då alkoholforskare och journalister möts

03.07.2015

Vin är nyttigare än motion! Alkohol är bra för kolesterolet! Rödvin hjälper dig gå ner i vikt! Kan man lita på dessa forskningsrön eller är de enbart mediers försök att skapa lockande, klickvänliga rubriker? Nordens Välfärdscenter arrangerade debatten ”Missbruk av fakta? Alkohol och droger i medierna” i Almedalen 29 juni med huvudtemat hur journalister och forskare kan bli bättre på att kommunicera för att skapa en mer balanserad alkohol- och drograpportering.

Les mer

Hållbart mode engagerar både storföretag och konstnärer

03.07.2015

De nordiska miljöministrarna har enats om att driva på för att Norden ska bli världsledande för hållbart mode och textilier. Och många vill vara med och jobba mot med målet. Det blev tydligt vid ett seminarium på Nordens dag i Almedalen.

Les mer

Nordisk försvarsdebatt: "Finland litar helt på Sverige"

02.07.2015

Försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland fördjupas allt mer. Någon slutlig gräns för samarbetet finns inte, och ingen vill tala högt om en försvarsallians. Bland annat det kom fram under en debatt på Nordens dag i Almedalen.

Les mer

Norden står för hållbarhet

01.07.2015

För oss i örikena Färöarna, Grönland och Åland är det nordiska samarbetet avgörande. Norden är var vi har våra rötter, och det är där vi kan få stöd för arbetet för den framtida välfärden för våra befolkningar.

Les mer

Politiske festivaler i alle 5 nordiske lande

09.06.2015

Den nordiske vinkel står stærkt på årets politiske sommermøder, som afholdes i både Danmark, Sverige, Finland og Norge - og for første gang i Island.

Les mer

Nordens dag i Almedalen - försvar, rawfood, filmpremiär och mycket mer

28.05.2015

Försvarsminister Peter Hultqvist i en debatt om det nordiska försvarssamarbetet mot bakgrund av det förändrade säkerhetsläget kring Östersjön. Putinkritiska journalisten Galina Timchenko som berättar hur hon avskedades från posten som chefredaktör för Rysslands största nättidning och hur hon i dag tvingas jobba från Lettland. Det är ett par av de personer och evenemang som du hittar på Nordens dag under Almedalsveckan i Visby i sommar. Hela elva evenemang med nordiska förtecken blir det i Tavernatältet på Strandvägen 4, måndagen den 29 juni.

Les mer