Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Östersjösamarbete: Svårt att blanda kultur och politik

05.09.16 | Nyhet
Kulturutbyten mellan Norden och Ryssland har små förutsättningar att lyckas om det sker på hög politisk nivå. Det är bättre att kulturarbetare möts direkt, och att politiker skapar förutsättningar för det, som att göra det enkelt att få visum och resa mellan länderna. Det var politiker och experter överens om i seminariet om Yttrandefrihet och kulturella samarbeten runt Östersjön.

Kulturutbyten mellan Norden och Ryssland har små förutsättningar att lyckas om det sker på hög politisk nivå. Det är bättre att kulturarbetare möts direkt, och att politiker skapar förutsättningar för det, som att göra det enkelt att få visum och resa mellan länderna. Det var politiker och experter överens om i seminariet om Yttrandefrihet och kulturella samarbeten runt Östersjön.

Seminariet anordnades på Östersjöfestivalen i samarbete med Nordiska rådet. På Östersjöfestivalen bjuds det på klassisk musik på högsta nivå kombinerat med samtal om miljö och ledarskap. Grundtanken är att musiken kan fungera som en god plattform där samtal inleds, som i slutändan kan lösa stora och svåra frågor, som föroreningarna i Östersjön.

Att blanda kultur med andra frågor, det görs ganska ofta i Sverige exempelvis. Men i Ryssland kan det vara väldigt svårt. Det menar Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent, och paneldeltagare på debatten om kulturella samarbeten och yttrandefrihet.

- I Ryssland finns en tydlig rågång mellan gång mellan kultur och politik. Politik är lite fult. Medan kulturen är någonting man är väldigt stolt över.

Bokläsande ryssar

Maria Persson Löfgren berättar att unga ryssar har ett helt annat förhållningssätt till kultur än man har i exempelvis Sverige. Unga människor försjunkna i en bok är en mycket vanligare syn än här, och medelåldern bland konsertbesökare på en klassik konsert är betydligt yngre än vad den är här.

Förutom att vanliga människor är skeptiska till en kombination av politik och kultur så tror Maria Persson Löfgren att det skulle vara väldigt svårt att få till stånd ett samarbete mellan Norden och Ryssland, på hög statlig nivå.

- Jag är helt övertygad om att ett sådant samarbete erbjöds skulle man ställa krav som inte riktigt gick att gå med på. Ryssland vill vara den som bestämmer.

Det gäller att hitta andra vägar att stödja kulturutövare och konstnär, även om det inte är så lätt. En konstnär som för stöd från väst riskerar att bli brännmärkt.

- Det finns många ryska konstnärer som lever i exil i de baltiska länderna. Att ge dem ekonomiskt stöd kan kanske vara en väg.

Lockar inte politiker

Juris Vilums från Lettland, ordförande i Baltiska församlingens utskott för utbildning, forskning och kultur, tror inte att man kan vänta sig så mycket stöd av politiker när det gäller kulturellt utbyte, vare sig i Ryssland eller Baltikum.

- Att engagera sig i det är inte någonting man vinner val på, säger han.

Han tror mer på att alla som engagerar sig i frågan själv gör konkreta saker. Han satsar själv på att ha ett stort kontaktnät med människor från både öst och väst. Och han har varit med och arrangerat flera kulturfestivaler i Baltikum.

- Då kommer musiker från både Ryssland och Norden, säger Juris Vilums.

Jorodd Asphjell från Norge, ordförande i Nordiska rådets utskott för kunskap och kultur, tror att utbyten direkt mellan kulturutövare är det viktigaste.

Hur gör man då med det stora hindret att det kan vara svårt att få visum? Det är ju ett stort hinder för kulturutbyten, säger moderatorn Kerstin Brunnberg, som ett medskick till
Jorodd Asphjell till nästa gång han träffar sina nordiska kollegor.

Jorodd Apshjell tror annars att det är viktigt för nordiska politiker att se till att man i skolorna satsar på det estetiska ämnena och inte bara stirrar sig blind på Pisa-resultat i språk och matematik.

Och här finns intressanta lärdomar från Ryssland, menar Maria Persson Löfgren.  

- Balett och klassisk musik kan de ju mycket bättre i Ryssland. De har ju tagit ett beslut att det ska finnas pengar till det.
  

Fotnot: Paneldeltagare var Jorodd Asphjell Norge, ordförande i Nordiska rådets utskott för kunskap och kultur, Juris Vilums Lettland, ordförande i Baltiska församlingens utskott för utbildning, forskning och kultur samt Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Moderatorer: Kerstin Brunnberg, tidigare VD Sveriges Radio, chef för ArkDes och Benny Marcel direktör för Nordiska kulturfonden.

Det går att lyssna på seminariet via länken här

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3429&grupp=19554&artikel=6464403