Dokumentåtgärder
Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Finska.
Februari, 2010

Tanska suksilla

Salon Seudun Sanomat 23.2.2010

Asun nyt kolmatta vuotta Tanskassa. Ensimmäistä kertaa täällä on kunnon talvi. Se alkoi välittömästi YK:n ilmastokokouksen jälkeen ikään kuin todistaakseen sitä, että maailman meno on sekaisin.

Näin kylmää ei ole ollut sitten v.1987. Pakkasennätys on -18,7, ja luntakin on paljon. Huomaa, että tähän ei ole totuttu. Kalustoa lumenraivaukseen ei ole ja kadut ovat täynnä lunta. Aurinko hoitakoon aikanaan!

Hiihto kuuluu intohimoihini. Olen surrut sitä, etten aikaisempina talvina lumenpuutteen takia ole päässyt hiihtämään täällä Tanskassa. Olen joutunut tyytymään rullasuksiin. Korviketta se on, mutta minkäs teet. Niinpä olen suomalaisen ystäväni Niklaksen kanssa sunnuntaiaamuisin ajanut autolla n 40 kilometriä isoon metsään, joka on varattu nimenomaan hiihtäjille ja pyöräilijöille.

Tänä talvena ei ole tarvinnut käyttää rullasuksia. Heti kun järven jäät olivat riittävän vahvoja ja lunta tullut parin sentin verran, Tanskan hiihtoyhdistyksen toimesta tehtiin kahdelle järvelle hiihtoladut toinen kahdeksan kilometriä toinen kuusi. Siihen tarvittiin erikseen lupa: jokamiehen oikeus ei päde Tanskassa. Sen saatoin huomata myös, kun olin pysäköinyt autoni järven rannalle. Maanomistaja tuli heti paikalle ja pyysi ystävällisesti, mutta päättävästi siirtämään auton muualle, vaikka se ei mitenkään häirinnyt hänen rauhaansa.

Nyt lunta on sen verran paljon, että "rullasuksimetsään" on voinut tehdä latuja. Suureksi yllätyksekseni kaikki pysäköintipaikat olivat viime viikonloppuna varattuja ja ladut olivat täynnä innokkaita tanskalaisia hiihtäjiä. Saattoi varustuksesta ja hiihtotyylistä hyvin nähdä, ettei se ole joka talven riemua. Puusuksi y-siteineen ei ollut vieras näky. Vaikka minunkin varustukseni on jo varmaan viisi vuotta vanha, koin olevani hiihdon ammattilainen tanskalaisiin verrattuna. Enkä tarvinnut pelätä, että joku olisi hiihtänyt minun ohi. Ilo sekin!

Toki tiedän, että joukko tanskalaisia osallistuu joka vuosi Vasa-hiihtoon Ruotsissa. Ja onhan Tanskalla hiihtäjä Vancouverin olympialaisissakin. Jonas Thor Olsen´in sijoitus 15 kilometrin hiihdossa oli 76 ajalla 39.01 ja noin viisi ja puoli minuuttia hitaampana kuin voittaja Dario Cologna. Parhaalle suomalaiselle Ville Nousiaiselle hän hävisi n. neljä minuuttia ja viisitoista sekuntia eikä jäänyt viimeiseksi, kun osanottajia oli 95.

Ei huono suoritus, ottaen huomioon luontaiset edellytykset harrastaa hiihtoa Tanskan kaltaisessa maassa.