Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

1400 liter vand til produktion af én t-shirt

25.11.14 | Nyhet
Ustillingsvindu
Photographer
Karin Beate Nøsterud/norden.org
Der bruges en enorm mængde vand i tekstilproduktion. Produktionen af bare én t-shirt kræver omkring 1400 liter, hvilket svarer til mere end 10 fyldte badekar. Nordisk Ministerråd og Miljøstyrelsen sætter i en ny forbrugerguide og film fokus på, hvad forbrugere i Norden kan gøre for at mindske den negative miljøeffekt.

Forbrugerne kan nemt gøre en forskel

Guiden ’Brug tøjet – Brug hovedet – Skån miljøet’ giver idéer til, hvordan forbrugerne kan værne om miljøet ved at ændre deres tøjforbrug. Den beskriver, hvordan forbrugeren gennem øget genbrug af tøj kan reducere behovet for miljøbelastende produktion.

Guiden fokuserer på, at den miljøbevidste forbruger nemt kan gøre en forskel, f.eks. ved at efterspørge tøj af højere kvalitet, købe og sælge second-hand, bytte eller låne tøj på byttemarkeder og i tøjbiblioteker og ved at forære brugt tøj til velgørende organisationer. For at påvirke producenterne i den rigtige retning opfordres forbrugerne til at købe tekstiler mærket med miljømærker som Svanemærket eller det europæiske blomstermærke.

Anbefalingerne er baseret på en baggrundsrapport om tekstilgenbrug, som Nordisk Ministerråd udgav i november 2014.

Udover det enorme vandforbrug anvendes et stort antal kemikalier til fremstillingen af tøj og tekstiler. En svensk undersøgelse identificerede for nyligt 165 farlige kemikalier, som bruges i produktionen. Samtidig svarer CO2-udledningen i forbindelse med den gennemsnitlige forbrugers årlige indkøb af tøj i Norden til omkring 2.000 kilometers kørsel i familiebilen.

”Klimaaftrykket fra vores tøj er faktisk større end aftrykket fra strømmen til alle vores husholdningsapparater til sammen. Vi kan gøre en stor forskel ved at ændre vores tøjforbrug,” siger Lone Lykke Nielsen, biolog i Miljøstyrelsen og medlem af Nordisk Ministerråds arbejdsgruppe for Affaldsforebyggelse.

Yderligere information

‘Changing consumer behaviour towards increased prevention of textile waste’ er udarbejdet af Rostra Kommunikation for Nordisk Ministerråds arbejdsgrupper for Affaldsforebyggelse, Affald (NAG) og Bæredygtigt forbrug og produktion (HKP). Rapporten er lavet i samarbejde med Miljøstyrelsen i Danmark, Miljødirektoratet i Norge, Naturvårdsverket i Sverige og Finlands Miljöcentral.

Forbrugerguiden, filmen og baggrundsrapporten kan downloades gratis her

Film – links til nordiske sprogversioner på norden’s youtube kanal:

• Dansk 
• Norsk 
• Svensk 
• Finsk