Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

”Vi deler de samme udfordringer”

09.03.16 | Nyhet
Det tyske Forbundsdagsmedlem, Franz Thönnes (SPD), om samarbejdet med Nordisk Råd og udfordringerne med flygtninge og migranter.

Medlemmer af Nordisk Råd besøgte i sidste måned den tyske Forbundstag og Europaudvalget i Berlin som et led i det parlamentariske samarbejde. Næstformand for udenrigskomiteen i Forbundsdagen og formand for den tysk-nordiske parlamentariske venskabsgruppe, Franz Thönnes (SPD), udtaler her sine synspunkter om det styrkede parlamentariske samarbejde.

- Vi har jo mange af  de samme ansvarsområder i vores fælles region i Nordeuropa og Europa i det hele taget. Og lige for tiden står vi også over for de samme udfordringer, siger Franz Thönnes og henviser til blandt andet flygtninge- og migrantstrømmen, som eskalerede sidste år og som blandt andet har resulteret i, at Sverige har indført id-kontrol ved grænsen til Danmark. Det samme har Danmark gjort ved grænsen til Tyskland.

- Udfordringen med det høje antal af flygtninge og migranter, som leder efter sikkerhed fra krig, terror, vold og voldtægt, er enorme. Vi skal også få disse mennesker integreret og samtidig holde sammen på vores samfund.

- Vi skal styrke samarbejdet i stedet for at ty til nationale løsninger. Isolerede nationale løsninger er et kortsigtet svar i intern politik og giver kun stabilitet i en eller to uger – men ikke mere end det. På den lange bane skal vi finde fælles europæiske løsninger.

Et samarbejde med Rusland er en nødvendighed

Ifølge Thönnes er der mange områder, hvorpå Tyskland og de nordiske lande kan og bør finde fælles løsninger. Han nævner blandt andet en udvikling af populistiske, nationalistiske og ekstremistiske bevægelser, hvis mål er at skille samfundene ad.

- Vi skal finde ud af, hvordan vi forsvarer vores fælles værdier som frihed, lighed, demokrati og social retfærdighed mod terrorisme og ekstremisme. Den interne sikkerhed skal sikres på den rigtige facon ved at garantere frihed som førsteprioritet. Med de rette sikkerhedsforanstaltninger skal vi sikre vores frihed – ikke reducere den ved at stramme sikkerheden.

- Det samme gør sig gældende når det drejer sig om vores fælles naboskab. Landkortet ændrer sig jo ikke. Vores lande har alle forskellige historiske erfaringer med Rusland, som er og bliver Europas største nabo. Sammenholder vi Ruslands ageren i Ukraine og deres rolle i Syrien med den for nyligt indgåede våbenhvile med USA, som oppositionen og Assad også indgik i, så må vi indse, at der er behov for at samarbejde. Jeg opfordrer derfor Rusland til at indgå i så meget dialog med os som muligt.

- For 30 år siden, den 28. februar 1986, blev den tidligere svenske statsminister Olof Palme dræbt ved et attentat på Sveavägen i Stockholm. Jeg husker det, som var det i går. En af de taler som han holdt, ender med ordene - ”Politik er at ville". Når jeg er sammen med mine nordiske samarbejdspartnere fra Nordisk Råd, tænker jeg - ”vi vil”.

Ifølge Thönnes skal der også samarbejdes på områder som eksempelvis ordentlige og ens levevilkår, sikring og udvidelse af infrastrukturer, helse og omsorg og ordentlige forhold for dem der lever og arbejder i landområder og yderdistrikter.

Mødet var et led i det allerede eksisterende parlamentariske samarbejde mellem Nordisk Råd og den tyske Bundestag. De to organer har en mangeårig tradition for at samarbejde især gennem den parlamentariske Østersøkonference (BSPC).