Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Norwegian Bokmål.

Bent Høie positiv til samarbeid om høyspesialisert pasientbehandling

04.04.14 | Nyhet
Bent Høie og Bo Könberg
Photographer
Yvonne Haugen/norden.org
Helseminister Bent Høie er positiv til mer omfattende nordisk samarbeid om innkjøp av legemidler, investeringer i medisinsk teknologi og klinisk forskning.

Helseminister Bent Høie diskuterte viktigheten av økt nordisk samarbeid i helsesektoren med Nordisk ministerråds utreder i helsespørsmål, Bo Könberg. Et av områdene som ble diskutert, var muligheten for felles tiltak på legemiddelområdet.

Nordisk samarbeid om undersøkelser og behandlinger som krever høyspesialisert pasientbehandling eller investering i ny, dyr medisinsk teknisk utstyr, var et annet tema for diskusjon. Høie er positiv til samarbeid om høyspesialisert pasientbehandling på områder der pasientgrunnlaget forventes å være lite på nasjonalt nivå, med formål om å bygge opp kompetanse og kunnskap på nordisk nivå for behandlinger som krever særskilt store investeringer.

Ministeren tok også opp viktigheten av at pasienter har mulighet til en såkalt «second opinion» i forbindelse med diagnostisering og behandling. De som ønsker det, bør kunne få en «second opinion» i et annet nordisk land.

- Felles forskning, ikke minst på pasientgrupper der pasientgrunnlaget er lite, eller på områder der vi har store helseproblem i Norden, kan være aktuelle satsingsområder, sier Høie.

Nordisk ministerråd har gitt Bo Könberg i oppgave å utrede og komme med forslag til hvordan det nordiske samarbeidet i helsesektoren kan utvikle seg de kommende årene. Könberg vil treffe samtlige helseministre i de nordiske landene for å diskutere nordisk samarbeid innen helsesektoren, og vil presentere forslagene under ministermøtet i juni.