Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Norwegian Bokmål.

COP20 – veien mot en ny global klimaavtale

01.12.14 | Nyhet
Miljø, forskning og urfolk får støtte fra det Arktiske samarbeidsprogrammet
Photographer
Nikolaj Bock/Norden.org
Når hele verden samles til klimaforhandlingene i Peru så er det for å nærme seg en global forpliktende klimaavtale. De nordiske land og Nordisk ministerråd er en brobygger i forhandlingene.

Den 1.-12. desember er hele verden samlet til den 20 globale klimakonferansen (COP20) i Lima, Peru. Nordisk Ministerråd er til stede og viser fram de nyeste rapportene om nordiske erfaringer og potensielle klimaløsninger. Interessen for dette er stor internasjonalt, i følge Den nordiske arbeidsgruppen for globale klimaforhandlinger (NOAK).

- Verden ser ofte til Norden når det skal finnes grønne løsninger. Vi blir i mange sammenhenger kalt en foregangsregion når det handler om klima og miljø, og vi yter derfor stor troverdighet når vi er til stede på klimakonferanser som denne, sier Harri Laurikka, formann i NOAK.

Klimapolitikken har tøffe forhandlinger og mange land har vanskelig for komme til enighet. NOAK spiller en aktiv rolle som brobygger mellom land i møtene og i selve forhandlingene. Gruppen er svært aktiv under hele konferansen hvor de avholder et nordisk miljøministermøte og fire side events.  

De nordiske miljøministre har et godt samarbeid om klimapolitikken, og det er innenfor Nordisk ministerråd igangsatt flere tiltak for å understøtte de internasjonale forhandlingene og utformingen av en progressiv klimapolitikk.

Nordisk Ministerråd vil blant annet presentere de nordiske landenes erfaringer under tittelen «Nordic action on climate change» i Lima i desember.

Nordiske land gir store bevilgninger til Det grønne klimafondet (Green Climate Fund). Målet med fondet er å kunne bruke 100 milliardar dollar i året frå 2020 til å hjelpe fattige land med å tilpasse seg klimaendringane og å kutte i sine eigne utslepp.

Les temanummer om nordisk innspil på COP20: Green Growth the Nordic Way