Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Debat på højt niveau om de nordiske landes rolle i implementeringen af de globale mål for bæredygtig udvikling

24.10.16 | Nyhet
Verdenskort
Photographer
Colourbox
Den 31. oktober er Nordisk Råd og FN Byen i København værter for en debat på højt niveau, hvor man skal se nærmere på, hvordan de nordiske lande kan samarbejde om at opfylde FN's globale mål for bæredygtig udvikling. Debatten skal pege videre mod de nordiske statsministres topmøde på Nordisk Råds session 2016.

I september 2015 vedtog verdens ledere de 17 globale mål for bæredygtig udvikling (SDG'er) – en ambitiøs agenda, som skal føre verden i retning af en mere bæredygtig, blomstrende og ligestillet fremtid. SDG'erne er unikke i den forstand, at de kræver en fælles indsats fra alle lande – fattige, rige og middelindkomstlande – for at vi skal kunne fremme vores velstand, samtidig med at vi værner om kloden.

De anerkender, at en eliminering af fattigdom skal gå hånd i hånd med strategier, der fører til økonomisk vækst og tager hånd om en række sociale behov, herunder uddannelse, sundhed, social tryghed og jobmuligheder, samtidig med at de takler klimaforandringer og miljøbeskyttelse. Det er regeringerne, der har det overordnede ansvar for at foretage opfølgning og evaluering på nationalt, regionalt og globalt niveau, så man kan følge status for implementeringen af SDG'erne i de kommende 15 år.

Globale mål for bæredygtig udvikling (SDG'er) – en ambitiøs dagsorden, som skal føre verden i retning af en mere bæredygtig, blomstrende og ligestillet fremtid

Fra SDG'er til virkelighed

De nordiske lande var dybt engagerede i formuleringen af SDG'erne. De nordiske lande har ikke bare foretaget store investeringer i at nå frem til en ambitiøs agenda for 2030 – de har også klaret sig over forventning. Det næste store skridt er implementeringen.

Debattens hovedspørgsmål:

  • De nordiske lande har spillet en væsentlig rolle og haft stor indflydelse på udformningen af agendaen, men hvordan sikrer de, at SDG'erne bliver til virkelighed både på hjemmebane og i resten af verden?
  • Hvordan skal den private sektor i Norden forholde sig til SDG'erne, og hvad kan man gøre for at fremme en offentlig-privat dialog om implementeringen af SDG'erne?

Spørgsmålene vil blive behandlet af to paneler bestående af politikere, FN-ledere og eksperter. Præsidenten for Nordisk Råd, Henrik Dam Kristensen, og FN's undergenralsekretær, Grete Faremo, holder åbningstalerne.

Arrangementet vil blive afholdt i FN Byen i København, Marmorvej 51, 2100 København Ø mandag den 31. oktober klokken 15.30-17.30.

Program, panel og praktiske oplysninger

Presse
Hvis man ønsker at deltage i sessionsarrangementet i FN Byen den 31. oktober, skal man ansøge om akkreditering senest den 28. oktober. Akkreditering kræver et gyldigt pressekort.

Web-tv

Interview med Henrik Dam Kristensen, Nordisk Råds præsident, om Norden og FN's 17 verdensmål.