Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Flygtningesituationen er ikke tabuiseret

10.12.15 | Nyhet
Det årlige møde mellem Nordisk Råds og Baltisk Forsamlings præsidier i Vilnius, Litauen udviklede sig til en livlig debat om flygtninge- og migrationssituationen i Europa.

Nordisk Råds præsident, Höskuldur Þórhallsson, og Baltisk Forsamlings præsident, Dr. Giedrė Purvaneckienė, åbnede det årlige møde mellem Nordisk Råd og de baltiske samarbejdspartnere den 7-12-2015. Mødet begyndte med en evaluering af samarbejdet 2014-2015 og en præsentation af Action Plan for Cooperation 2016 – 2017, men endte med en saglig diskussion af den nuværende flygtningekrise. Blandt andet Pyry Niemi, formand for Nordisk Råds Næringsudvalg, tog ordet og bidrog til debatten. Han fortalte om sine erfaringer med at leve i et multietnisk land og indbød de baltiske partnere til et endnu tættere og stærkere samarbejde.

Høje mure er ikke løsningen

Blandt de deltagende fra Nordisk Råd var blandt andet også Christian Juhl fra Danmark, som kom med sit besyv hvad angår håndteringen af situationen.

- Det er vigtigt, at vi tænker os om to gange. Vi skal stoppe krigen, der fører til flygtninge, men vi skal ikke lave flere krige. Desuden skal vi sikre udvikling og gode vilkår hvor mennesker bor. Ellers vil flygtningekrisen vare for evigt. Høje mure vil aldrig holde flygtninge ude, sagde han blandt.

Også det finske medlem af Nordisk Råd, Erkki Tuamioja, bød de baltiske samarbejdspartnere velkommen til Finland for at udveksle erfaringer og ideer om flygtninge og migration.

- Vores døre er også åbne, sagde han.

De nordiske og baltiske lande har reageret forskelligt på flygtningekrisen, men i det mindste er der villighed til at drøfte problemerne og lære af hinandens erfaringer. Flygtningekrisen var også central i debatten på Nordisk Råds session i Reykjavik 27-29 oktober.

Om mødet, på engelsk

http://www.lrs.lt/intl/ba2015.show?theme=1763&lang=2&doc=7823


 

Action Plan for Cooperation 2016 – 2017

http://www.lrs.lt/apps3/1/4909_Action_Plan_en_2016_2017.pdf