Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Nordisk Råd i Trøndelag

05.08.16 | Nyhet
Nordisk Råds Udvalg for Kundskab og Kultur besøger Falstedsentret ved Trondheim
Photographer
Louise Hagemann
Udvalget for Kundskab og Kultur i Norden var på en intensiv og indholdsrig studietur i Trondheim og omegn fra 31. juli til 4. august.

Trøndelag er Jorodd Asphjells hjemegn og valgkreds og formanden for Nordisk Råds udvalg havde planlagt et meget spændende, fagligt og kulturelt program for sine nordiske kollegaer.

De nordiske politikere besøgte Trondheim og omegn under Olavfestdagene og oplevede en del forskellige kulturelle institutioner og begivenheder knyttet til denne festival bl.a. Stiklestad Nasjonale Kultursenter og så det meget berømte "Stiklestadspel". På Rådhuset mødet udvalget Trondheim Kommunes ordfører Rita Ottervik og direktør for Olavsfestdagene Petter Myhr og deltog i flere koncerter i den imponerede domkirke Nidarosdomen og i Borggården bag domkirken med Ole Paus og Aurora og Karpe Diem.

Udvalget besøgte også Norges næststørste fangelejr under 2. verdenskrig Falstad, hvor flere hundrede krigsfanger blev henrettet. Falstadsenteret fra 2006 danner idag rammen om vigtig forskning og formidling af krigens historie, men også i relation til nutidige, aktuelle spørgsmål om menneskerettigheder.

I Trondheim besøgte politikerne byens fængsel og Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), der er Norges største med 39.000 studerende. Her hørte de om aktuel forskning indenfor cybersikkerhed, frafald i skolen, børnehjemsbørns indlæringsvanskeligheder samt forskning og innovation indenfor medicin og betydningen af, at NTNU modtog Nobelprisen i medicin i 2014. 

"Fargespill" er et kulturel skoletilbud til alle nyankomne flygtninge i Trondheim og det fik de nordiske politikere også en smagsprøve på. Fylkesdirektør Karen Espelund fra Sør-Trøndelag fylkeskommune fortalte politikerene om regionale projekter og udfordringer. Østein Lerum, daglig leder for Active Smarter Kids fra Høgskolen i Sogn og Fjordane, forklarede, hvordan øget aktivitet i skolen øger elevernes skolepræstationer, trivsel og sundhed.

Politikerne sejlede også ud og besøgte Frøya og mødte Ordfører Berit Flåmo, som fortalte om erhvervsliv og integration af nye medborgere på øen. På én af verdens største producenter af laks SalMar så og hørte politikerne, hvordan man arbejder med en mere bæredygtig produktion og integrering af medarbejderne fra hele verden.

På den endnu mindre ø, Sula, hørte de nordiske politikere om norsk friluftsliv og projektet "Friluftsliv i Norden" og mødte generalsekretær Lasse Heimdal og friluftspolitisk rådgiver Siri Meland og generalsekretær i Turistforeningen Nisl Øveraas. Flere af politikerne fik selv en smagsprøve på norsk friluftsliv, da de overnattede i en såkaldt Lavvo.