Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Nordisk Råd og Europaudvalget samles om fællesholdninger

25.02.16 | Nyhet
- Vi har en vilje til at drøfte problemerne med vores naboer, sagde Henrik Dam Kristensen

De europæiske udfordringer blev diskuteret da medlemmer fra Nordisk Råd gæstede den tyske Forbundstag og Europaudvalget i Berlin, som et led i det parlamentariske samarbejde.

Spørgsmålet om Storbritanniens eventuelle exit af EU blev også vendt. Diskussionen afspejlede et klart fælles håb om, at den britiske befolkning stemmer ja til EU den 23. juni i år.

Det europæiske samarbejde under pres

Dam Kristensen indledte flere af møderne, hvor også vicepræsident i den tyske Forbundstag, Ms. Edelgard Bulmahn var til stede. Her påpegede han blandt andet de aktuelle kriser, som Europa står over for.

- Det økonomiske samarbejde – stærkest for euro landene – har været hårdt presset, selv om det værste måske er overstået, afspændingen efter den Kolde Krig er truet af russisk aggressivitet først i Ukraine, men nu også i Syrien, en række lande i Mellemøsten og Nordafrika er i fare for at kollapse, en effekt er en massiv strøm af flygtninge og migranter mod EU og yderligere trues EU så af et muligt britisk exit.

- EU er et samarbejde mellem store og små lande – mellem Nord og Syd samt mellem Øst og Vest. Samarbejdet er som nævnt under pres på en række områder.

- Vi kan slet ikke påstå, at vi har fælles løsninger på alle problemer fra de nordiske landes side. Men vi har i hvert fald en vilje til at drøfte problemerne med vore naboer – og her indgår altså også Tyskland.

Tyskland er en stor europæisk motor

Også præsidiemedlem fra Nordisk Råd, Hans Wallmark, var til stede og understregede vigtigheden af et nordisk-tysk samarbejde.

- Tyskland er en stor del af den europæiske motor og en central partner for de nordiske lande. Et fordybet og forstærket samarbejde er derfor vigtigt for os alle. Dertil kommer svære fælles udfordringer som migrationstryk, terrorisme og Ruslands ageren i vores nærområder. For os i Norden giver det anledning til at forstærke vores bånd med Tyskland økonomisk, sikkerheds- og forsvarsmæssigt. En bred tilslutning til vores møde i Berlin tyder på, at der findes en tilsvarende stærk interesse fra forbundsdagens side, sagde Hans Wallmark.

Fra Nordisk Råd deltog Erkki Tuomioja, Finland, Hans Wallmark, Sverige, Michael Tetzschner, Norge og Rigmor Andersen Eide, Norge

Af tyske politikere som deltog i mødet kan nævnes:

CDU/CSU: Prof. Dr. Egon Jüttner, Michael Vietz, Sr. Christoph Berger, Iris Eberl og Ursula Groden-Kranich.

SPD: Franz Thönnes, Deputy Chairman, Dr. Lars Castellucci og Dr. Dorothee Schlegel.

Die Linke: Stefan Liebich og Andrej Hunko.

Bündnis 90/Die Grünen: Marieluise Beck og Manuel Sarrazin.