Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Norwegian Bokmål.

Nordisk råd: Vil kvalitetsikre drikkevannet mot mikroplast med samordnede metoder

10.04.18 | Nyhet
Vand
Photographer
Copyright 2006, Mike Watson Images Limited.
Norden skal ha samordnede målemetoder slik at resultatene av mikroplastmålinger i drikkevann i hele Norden kan kvalitetsikres og målingene sammenlignes. Nordisk råd bør anbefale Nordisk ministerråd og samle inn informasjon og arbeide videre på forskning om mikroplast i drikkevannet, det har utvalg for Holdbart Norden vedtatt.

Norden skal fremme økt forskning og svare på spørsmålene; hvordan mikroplast havner i drikkevannet vårt? Hvilken helsefare det kan ha hvis det finnes i drikkevannet?

Det er en mistanke om at dette kan være en virklighet og det er viktigt at de nordiske landene står sammen om dette. Det må undersøkes og drikkevannet kvalitetsikres for befolkningen. Med disse sammordnede målemetodene kan hele Norden sikre sitt drikkevann, samt følge med hvis endringer skjer og enklere finne ut av hvordan og ha bedre muligheter at snu utviklingen.

Utvalget mener at befolkningen i Norden skal kunne stole på at drikkevannsforsyningen er fri for mikroplast og ikke er helsefarlig.

«Dette er en felles politisk sak i Norden, jeg kan ikke tenke meg at finnes en eneste politiker som er uenig i dette. Jeg synes at vi skal la presidiet legge det til hastebehandling så det ikke må vente lenge. Plast er det alt overskyggende problemet i verden i dag. Det er overalt, til og med i drikkevannet og havet.  Jeg vill ikke at den nordiske befolkningen skal serveres mikroplast i sitt drikkevann» sier nestleder for utvalget Karin Gaardsted (S, Danmark) 

Årets tema for Nordisk råds miljøpris er initiativer som beskytter livet i havet. Fristen for nomineringer er 14. mai. Alle kan sende inn forslag til nominasjoner.