Dokumentåtgärder
Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danska.

Nordisk vulkancenter laver banebrydende forskning

Det nordiske forskningscenter Nordvulk er på forsiden af Nature, verdens førende tidsskrift for naturvidenskab. I forlængelse af vulkanudbruddet på Island i foråret har Nordvulk leveret resultater, som kan få stor betydning for forudsigelsen af vulkanudbrud fremover.

22.11.2010

- vores resultater kan hjælpe til med at forudsige udbrud fra vulkaner af lignende type, udtaler vulkanolog Rikke Pedersen fra Nordvulk.

Fotograf
Johannes Jansson/norden.org

Vulkanudbruddet på Island i foråret lagde ikke alene luftrummet over Europa øde. Det gav også Nordvulk - et fællesnordisk forskningscenter på Island - mulighed for at lave studier, som sjældent er mulige.

- Vulkanen opførte sig helt anderledes end hvad vi ellers har observeret og vores resultater kan hjælpe til med at forudsige udbrud fra vulkaner af lignende type, udtaler vulkanolog Rikke Pedersen fra Nordvulk.

Resultaterne som foreligger fra Nordvulks studie har stor betydning for forståelsen af de processer der foregår inde i denne type af vulkaner, og dermed for forudsigelsen af nye udbrud.

- Globalt set er de fleste af denne type vulkaner ikke overvåget tilstrækkeligt godt til, at man ville kunne opfatte de små tegn vulkanen giver fra sig, når den er på vej til udbrud. Dermed bliver forudsigelsen af nye udbrud svær, for ikke at sige umulig, med mindre overvågningsnetværkene intensiveres væsentligt.

Studiet er hovedsagligt baseret på præcise målinger af vulkanens overflade og deformation af denne grundet bevægelse af smelte i vulkanens indre. Sådanne bevægelser er blevet målt med mellemrum de sidste 18 år i Eyjafjallajökull vulkanen.

Nu giver det samlede billede af disse målinger så en helt ny forståelse af de processer der kan føre til udbrud.

Forskningsresultaterne kan være af stor vigtighed globalt, idet studiet belyser hvordan moderat aktive vulkaner - altså vulkaner der kun har udbrud med nogle hundrede eller tusinde års mellemrum - opfører sig. Sådanne findes der mange af, blandt andet omkring hele Stillehavet.

Læs mere på nature.com

Nordvulk er en institution under Nordisk Ministerråd og finansieres af Ministerrådets forskningsmidler.

Kontakter

Rikke Pedersen
rikke@hi.is