Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Skoleelever i Norden lærer om faremærkede kemikalier

24.11.15 | Nyhet
Forbind uddannelse og forskning
Photographer
Yadid Levy
I et nyt, fælles nordisk undervisningsmateriale lærer de yngste skoleelever om faren ved afløbsrens, tændvæske og kalkfjerner og om hvorfor kemikalier skal håndteres med forsigtighed.

Alvorlige øjenskader eller forgiftning er nogle af de ulykker børn kan risikere at komme ud for, hvis de kommer i nærkontakt med husholdningskemikalierne derhjemme. Derfor lancerer fem nordiske lande nu et nyt, fælles nordisk undervisningsmateriale, der skal lære skolelever i 2.-6. klasse at passe på, hvis de møder kemikalierne i hverdagen. Projektet er støttet af Nordisk Ministerråd.

Vær opmærksom på de faremærkede kemikalier

Det nye undervisningsmateriale ” Hannas hus – og de skjulte farer” er en hjemmeside, hvor skoleeleverne kan klikke sig rundt i et hus og møde helt almindelige husholdningskemikalier og få viden om, hvad faremærkningen på flaskerne betyder.

- Det er forældrenes ansvar, at de kemikalier, der findes i hjemmet bliver opbevaret og håndteret korrekt, men ved at give børnene noget viden om dem, håber vi, at mindske risikoen for ulykker. Og så kan det jo samtidig være, at børnene kan fortælle deres forældre, hvad de har lært, og at WC-rensen og opvasketabletterne ikke skal stå i det nederste skab, hvor lillebror kan nå det. På den måde kan hele familien få gavn af det, forklarer biolog Trine Thorup Andersen fra Miljøstyrelsen i Danmark, der er en af parterne bag projektet.

Hjemmesiden ” Hannas hus – og de skjulte farer” er udviklet i et samarbejde mellem fem nordiske lande:

Danmark (Miljøstyrelsen), Sverige (Kemikalieinspektionen), Norge (Miljødirektoratet), Finland (Tukes) og Island (Umhverfisstofnun) med støtte fra Nordisk Ministerråd. Undervisningsmaterialet er tilgængeligt på de fem sprog på følgende hjemmesider:

 

Danmark: hannashus.dk

Sverige: hannashus.se

Norge: hannashus.no

Finland: hannantalo.fi  svensk.hannantalo.fi

Island: honnuhus.is

 

Om Hanna’s hus – og de skjulte farer:

  • Undervisningsmaterialet er lavet i samarbejde mellem Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island.
  • Materialet er bygget op om en hjemmeside, hvor børnene på en enkelt times undervisning kan lære om, hvad de forskellige farepiktogrammer på flaskerne med husholdningskemikalier betyder, og hvorfor det er vigtigt at håndtere og opbevare dem korrekt.
  • Materialet er målrettet undervisningen i natur-teknik, men det er tilgængeligt på alle nordiske sprog samt på engelsk, så det kan også bruges på tværs af fag.
  • Udviklingen af materialet er støttet af Nordisk Ministerråd med 250.000 kroner.