Dokumentåtgärder

Generalsekreterarens blogg

Som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet ska jag bland annat bidra till att utveckla och stärka det nordiska samarbetet på uppdrag av de nordiska samarbetsministrarna. På generalsekreterarens blogg kan du följa det arbetet.
Nordiska värderingar kan göra enorm skillnad
Dagfinn Høybråten
 
Vi stärker det nordiska samarbetet – till förmån för medborgarna i Norden
Dagfinn Høybråten
 
Nordiska ministerrådet i en allt globalare värld
Dagfinn Høybråten
Vår tillvaro blir allt globalare. Det är en sanning som upprepas i allt fler sammanhang, och den gäller också för det nordiska samarbetet. Den präglade också i hög grad år 2015 för Nordiska ministerrådet; på gott och på ont.
Ta inte grannen för given
Dagfinn Høybråten
Över hela Norden firas Nordens dag den 23 mars med hissade flaggor och trevliga evenemang. Dagen ger god anledning att reflektera över samarbetet. För det är med de nordiska grannländerna som med grannar i allmänhet. Vi tar dem för givna tills vi behöver dem som mest.
Trygge byer bygges med tillit
I de senere årene har våre verdier blitt utfordret av en serie angrep fra voldelige ekstremister, både i de nordiske landene og i verden for øvrig. Vi vil ikke at våre byer skal utsettes for vold og hat eller at våre innbyggere skal leve i frykt.
Vi har ingen ungdommer å miste
Her om dagen kunne jeg lese følgende overskrift i den danske avisen Politiken: «Tv- serien’Skam’ får alle til at føle sig som 16-årige piger». Nå kunne man kanskje tenke seg overskriften viste til en tilstand av lykke, men en av de mange positive kvalitetene til denne norske suksess-serien er at den viser et bilde av de utfordringene mange unge opplever i overgangen til voksenlivet.
Why Nordic Matters!
I dag åpner Nordic Matters - den største nordiske kunst- og kulturfestival i Storbritannia noensinne – på Southbank Centre i London. Kulturinstitusjonen er en av Englands største med over 26 millioner gjester sii fjor og i hele 2017 får det britiske publikum nå mulighet til og oppleve alt fra Mummitroll, «fika» og sauna til nordisk kunst, litteratur, dans, design, mat, teater, debatter og musikk!
Kan Norden fortsätta med värderingar som ibland kan verka lite naiva?
BLOGGINLÄGG 2016-11-27
Den nordiske svanen flyr videre
BLOGGINNLEGG 31/10/2016
Nordens tid er nå
Dagfinn Høybråten
De nordiske samarbeidsministrene bestemte den 6. september 2016 å sette ytterligere fart i reformarbeidet i Nordisk ministerråd. Målet er at Norden skal være verdens mest integrerte region. Dette pågående reformarbeidet skal sikre at Nordisk ministerråd forblir relevant i en verden i endring.
Den nordiske matreisen
Dagfinn Høybråten
Tiden da nordisk mat var synonymt med tunge kjøttbaserte gryteretter, er over for lengst. I dag assosieres nordisk mat med enkelhet, bærekraft og sesongbaserte retter. Hvordan ble det slik, og hvordan kan vi bruke dette til å takle utfordringene knyttet til ernæring, klima og byutvikling?
Norden-Baltikum - en 25 år lång succéhistoria
Dagfinn Høybråten
De nordiska och baltiska ländernas framgångsrika samarbete firar 25 år i år och i dag är samarbetet minst lika viktigt som tidigare. De facto inleddes samarbetet redan innan de tre baltiska länderna blev självständiga, skriver Nordiska ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten.
Outsider på engelska?
Dagfinn Høybråten
Nordiska ministerrådet beslutade 2015 att undersöka språkförståelse och språkerfarenheter bland unga nordbor. Den här gången var det personer under 30 år med minst ett halvårs erfarenhet av studier eller arbete i ett skandinaviskt grannland som deltog i undersökningen – till skillnad från tidigare undersökningar som handlat om gymnasieelevers språkförståelse och språkattityder.
Politisk sommar i sandaler
Dagfinn Høybråten
När de statliga maskinerierna går ner på sommarvarv flyttar den nordiska politiska debatten ut på sommararenorna. Både politiker och tjänstemän ser fram emot att lämna slipsen och de trånga skorna hemma för att istället möta sina nordiska landsmän och landsmaninnor i ögonhöjd.
Enade andas vi, men splittrade kvävs vi!
Dagfinn Høybråten
Internationellt miljöarbete belönas sällan med applåder eller feta tidningsrubriker. Därtill är det för långsamt, för oglamoröst och för komplext.
Norden högst upp i ett välfungerande Europa
Dagfinn Høybråten
I närheten av mitt kontor på Nordiska ministerrådets sekretariat i Köpenhamn ligger Café Norden och Café Europa. Vilket av kaféerna som kom först vet jag inte, men att de gör Amagertorv till ett livfullt och trivsamt torg råder det inga tvivel om.
Norden på verdenstoppen
Dagfinn Høybråten
13. mai vil lederne i de nordiske landene møte president Obama i Det hvite hus. De nordiske landene har vært gjenstand for debatt i nominasjonskampanjene til det amerikanske presidentvalget. Dette har blitt møtt med glede av noen amerikanere, og med skepsis av andre. Noen mener "den nordiske modellen" er et mulig alternativ for det amerikanske samfunnet, mens andre anser modellen som radikal og fjern. Men flere av sakene som er berørt i nominasjonskampanjene, og som vil bli diskutert av president Obama og de nordiske lederne, er det vi i Norden betrakter som noen av våre kjerneverdier.
Norden firar 250 år av tryckfrihet
Dagfinn Høybråten
De nordiska länderna är världsledande på tryckfrihet. Det låter kanske lite skrytsamt, men faktum är att när organisationen Reportrar utan gränser rankar världens länder utifrån hur duktiga de är på tryckfrihet så ligger Norden i topp.
En strategi for de som er fremtiden vår
BLOGGINNLEGG 20/04/2016
Nordens tid är inne
Dagfinn Høybråten
Blogginlägg 2016-03-23
Netthat må stoppes, ikke stoppe oss
BLOGGINNLEGG 08/03/2016
Veien fremover er bærekraftig bioøkonomi
Dagfinn Høybråten
Formålet med bioøkonomi er bærekraftig produksjon og bruk av naturressurser. En tverrsektoriell og systematisk tilnærming, med basis i bærekraft, ressurseffektivitet, innovasjon og sirkeløkonomi er kjennetegnene for Nordisk ministerråds tiltak innenfor bioøkonomi.
Nordiske samfunn møter utfordringer og muligheter
Dagfinn Høybråten
Det er tid for en ny utgave av Nordregios rapport, State of the Nordic Region, som er et viktig verktøy for politikkutformingen i Norden. Rapporten gir en omfattende oversikt over utviklingen i Norden, med spesifikt fokus på både de regionale og lokale nivåene. Den inneholder den nyeste statistikken med analyser om befolkningsstruktur, migrasjon, arbeidsmarkedstrender og økonomi.
Ny energi til Norden
Dagfinn Høybråten
Det nordiske energisamarbeidet danner rammen rundt det mest integrerte regionale energimarkedet i verden. I en tid der de nordiske landene er presset utenfra av flyktningkrisen, er vår felles strømforsyning og det nordiske strømmarkedet faktisk i høy grad en av tingene som er med på å knytte Norden sammen på tvers av grensene.
Lyckad integration, nyckeln till (nordisk) framgång
Dagfinn Høybråten
Flyktingar och invandrare uppfattas av många som en kostnad och ibland också en samhällelig belastning. Men som så ofta är det viktigt att man ser på saken med öppet sinne.
Nordiske løsninger på globale utfordringer
De nordiske statsministrene har et viktig budskap til verden: Vi kan oppfylle målene for FNs bærekraftsmål frem mot 2030 dersom vi samarbeider, for “Together We Are Stronger” – sammen er vi sterkere. Det er mottoet for det nordiske samarbeidet, og det er denne tenkemåten verden trenger for å overvinne vår tids globale utfordringer. Statsministrene ønsker å bidra til at de globale bærekraftsmålene kan nås, ved å dele de viktigste nordiske erfaringene og løsningene.
Tillit – det nordiske gullet
Som generalsekretær i Nordisk ministerråd har jeg gleden av fortelle om Norden og det nordiske samarbeidet til mennesker fra store deler av verden. Responsen fra menneskene jeg møter har lært meg at det er særlig ett tema som alltid fasinerer; den tilliten vi har til hverandre i vår del av verden.

Kontakt

Helena Johansson
Telefon: +4521717129
E-post:

Nyheter

Dagfinn Høybråten