Dokumentåtgärder

Uusi hallitus ilman kuherruskuukautta

Talman: Jan-Erik Enestam

Datum: 2011-11-16

Hyviin tapoihin kuuluu antaa uudelle hallitukselle 100 päivän kuherruskuukausi. Tämä ”työrauha” on tarpeen, jotta uudet ministerit voisivat tutustua tehtäväänsä ja virkakoneistoon. Tarve on sitä suurempi mitä kokemattomammat uudet ministerit ovat. Tämä on tilanne Tanskassa, jossa on monta ensikertalaista ministeriä ja kokonainen puolue, joka ei koskaan aikaisemmin ole ollut hallituksessa.

Tästä huolimatta täkäläiset poliittiset toimittajat ovat surutta hyökänneet uuden hallituksen kimppuun heti hallitusohjelman julkistamisen jälkeen. On ehkä ymmärrettävää, että konservatiivinen Berlinske Tidende näin tekee. Se halusi vanhan hallituksen jatkavan. Sen sijaan toinen iso päivälehti Politiken teki kaikkensa uuden hallituksen saamiseksi. Kun näin myös kävi, luulisi, että lehti olisi lopputulokseen tyytyväinen. Mutta ei ollut. Hallitusohjelman muste ei ollut kunnolla kuivunut ennekuin lehti syytti hallitusta vaalilupaustensa pettämisestä.

Politiken-lehden poliittiset toimittajat ovat järjestelmällisesti julkistaneet nykyisten hallituspuolueiden vaalilupaukset ja verrannut ne hallitusohjelmaan. Ilmenee, että erityisesti vasemmistopuolueet ovat joutuneet luopumaan lukuisista lupauksistaan. ”Olette pettäneet äänestäjiä” toimittajat haukkuvat kuorossa.

Miten hallituspuolueet tähän vastaavat? Siten että on ennenaikaista julistaa kuolemanpäiväntuomiota hallitukselle, joka on ehtinyt olla virassa vasta toista kuukautta. Tämä on mielestäni varsin uskottava argumentti kuten sekin, että hallituksella ei ole enemmistöä parlamentissa. Se joutuu aina hakemaan tukea muilta puolueilta, mikä tietenkin hankaloittaa hallituksen taivalta.

Toinen toimittajien lempiharrastus on verrata uusien ministereiden kannanotot oppositiokaudelta hallitusohjelman linjauksiin. Siinäkin on suuria eroja. Kymmenen vuoden oppositioaikana ehtii ajatella vapaasti tarvitsematta ottaa vastuuta mistään.  Hallituksessa tilanne on yhtäkkiä aivan toinen. Vastuu painaa eikä rahaa ole kaikkeen hyvään mitä oppositiossa tuli surutta esitettyä. Nyt ”Siperia opettaa”.

Mielenkiintoista on todeta kaksi asiaa. Toinen on, että hallituksen vasemmistopuolueiden kannatus on vaaleihin verrattuna laskenut ja entisen pääministeri- ja nykyään suurimman oppositiopuolueen kannatus on noussut merkittävästi. Taksikuskit, joilla on vankka ja ainoa oikea mielipide kaikesta, vahvistavat minulle tämän trendin.

Toinen ehkä yllättävä seuraus on, että tanskalaiset eivät enää luota poliittisiin toimittajiin. Niiden arvostus muihin ammattiryhmiin verrattuna on aivan pohjassa. Vaalien jälkeen saivat erityisesti TV:n poliittiset toimittajat sapiskaa. Tanskalaisten mielestä toimittajat pitävät itseään liian paljon esillä ja ovat sekä pinnallisia että konfliktinhakuisia.

Meillä Suomessa on Vanhasen surkuhupaisa lautakasajuttu esimerkkinä ”tyhjäntoimittajan” ammattitaidosta. Täällä iltapäivälehden pari toimittajaa kävi tonkimassa edellisen hallituksen ympäristöministerin roskista todistaakseen, ettei hän elää niin kuin hän opettaa. Siinä ne sekä epäonnistuivat ja jäivät kaiken lisäksi kiinni. Tuomio kotirauhan rikkomisesta odottaa.

Jan-Erik Enestam

Kontakt

Nicolai Stampe Qvistgaard