Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Nordisk mote skal bli verdens mest bærekraftige

27.04.15 | Nyhed
De nordiske miljøminstre
Photographer
Michael Funch/Norden.org
Hver nordiske borger kjøper hvert år tekstiler som forårsaker CO2-utslipp tilsvarende en kjøretur gjennom regionen, fra lengst nord i Norge til Danmark. Med en ny handlingsplan for tekstil gjør de nordiske miljøministrene felles front mot forurensingen fra mote- og tekstilbransjen.

Skandinavisk design er allerede verdensberømt. Nå skal Nordens mote- og tekstilbransje bli kjent som verdens mest bærekraftige: «Vi skal være førende innenfor bærekraftig design, forbruk og produksjon», lyder visjonen i en ny nordisk handlingsplan for tekstil, som de nordiske miljøministrene presenterte i København i dag.

Handlingsplanens mål er at mote og tekstil innen 2050 skal inngå i en sirkulær økonomi, hvor produktenes levetid forlenges og tekstilfibre holdes i et lukket kretsløp, og brukes igjen og igjen. Også fremtidens klesdesignere spiller en viktig rolle i handlingsplanen:

- Vi vil blant annet utvikle et nordisk akademi for bærekraftig mote og design, slik at designere i hele Norden kan bli utdannet i å designe bærekraftig. Det ligger dessuten en rekke nye forretningsmuligheter i grønn mote – Norden kan være med på å løse globale miljøproblemer, og samtidig skape vekst og arbeidsplasser, sier Danmarks miljøminister Kirsten Brosbøl.

Store miljøskader

Mote- og tekstilbransjen er en av de mest forurensende industrier i verden. Med et voldsomt forbruk av vann, energi, kjemikalier og sprøytemidler, er den ødeleggende både for miljøet og for menneskene som arbeider i den.

Med handlingsplanen danner Norden en felles front mot problemet.

- Vi deler et fokus på miljø, sosial ansvarlighet og grønn vekst med våre nordiske naboer. Derfor er det naturlig å samarbeide om mote og tekstiler. Vi skal skape bærekraftige klær til en sirkulær økonomi hvor moten lever lenge og tekstilfibre brukes igjen og igjen, sier Kirsten Brosbøl.

Handlingsplanen for tekstil, som er et initiativ fra det danske formannskapet for Nordisk Ministerråd, er første skritt på veien for å gjøre nordisk mote til den mest bærekraftige i verden. Planen består av en rekke konkrete, bærekraftige initiativer, og løper frem til 2017.

Fakta

• Hver innbygger i de nordiske landene kjøper 13 til 16 kg klær om året.
• I 2011 ble det produsert 34.400 tonn tekstiler i Norden, men utover dette står den nordiske motebransjen for en omfattende tekstilproduksjon i Asia. Den sammenlagte nettoimporten av tekstiler til Norden var i 2012 316.000 tonn.
• Mengden vann som årlig skal til for å produsere tekstiler til en gjennomsnittlig nordisk forbruker, er betydelig større enn vannforbruket i en nordisk husstand med tre personer. Samtidig utløser det CO2-utslipp tilsvarende en biltur på ca. 2.000 kilometer.

Kilder: Nordisk Ministerråd samt Danmarks Eksportråd.