Nordisk Råds 5 priser uddelt i Helsingfors

01.11.17 | Nyhed
Vinnarna av Nordiska rådets priser 2017
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Kirsten Thorup, Ulf Stark, Linda Bondestam, Selma Vilhunen , Kaarle Aho, Kai Nordberg, Susanna Mälkki og Jonne Hellgren fra firmaet RePack fik Nordisk Råds priser ved en festlig prisuddeling i Finlandiahuset onsdag aften.

Nordisk Råds litteraturpris

Den danske forfatter Kirsten Thorup modtog Nordisk Råds litteraturpris for romanen Erindring om kærligheden. Bedømmelseskomitéens motivering afsluttes således: Erindring om kærligheden er en kulsort og viis roman. Den trækker vod i dybet, i vores fælles dyb, som kun virkelig litteratur kan gøre det”.

Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris

Den nu afdøde svenske forfatter Ulf Stark og den finske illustrator Linda Bondestam fik Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris for bogen Djur som ingen sett utom vi. Den fik disse fine ord med på vejen:

Djur som ingen sett utom vi er et nordisk samarbejde i sin allerbedste form. Forfatteren Ulf Stark og billedbogstegneren Linda Bondestam har skabt en bog, som er helt unik.”

Nordisk Råds filmpris

Tyttö nimeltä Varpu (Little Wing) af den finske instruktør og manuskriptforfatter Selma Vilhunen og producent Kaarle Aho og Kai Nordberg modtog Nordisk Råds filmpris. Den flotte motivation indledes:

”I Little Wing præsterer Selma Vilhunen at indfange store og helt centrale følelser med meget små virkemidler, og hun beviser, at hun som instruktør og manuskriptforfatter besidder en følsomhed ud over det sædvanlige.”

Nordisk Råds musikpris

Den finske dirigent Susanna Mälkki fik Nordisk Råds musikpris med denne fornemme begrundelse:

Susanna Mälkki er en alsidig og dedikeret maestro, både når det gælder det klassiske og det nutidige repertoire, og hun går sine egne veje inden for den klassiske musik. Hun er en dirigent, som tilhører verdenseliten.

Nordisk Råds miljøpris

Jonne Hellgren, direktør for det finske firma RePack vandt Nordisk Råds miljøpris, fordi „virksomheden med deres produkt gør miljø til en god forretning og på en lettilgængelig og innovativ måde, er med til at sætte fokus på genanvendelse, samt unødigt ressourceforbrug og affaldsproduktion“.

Nordisk Råds priser er på 350.000 kr., og de blev overrakt af tidligere vindere af priserne i Finlandia Huset i Helsingfors i forbindelse med Nordisk Råds session