Ari Jalonen (Replik)

Information

Speech type
Replik
Speech number
102
Person
Date

Tahtoisin tietää, kuinka moni tästä salista on ollut Israelin alueella, siellä asunut ja on oman kokemuksensa kautta nähnyt, mikä se tilanne siellä oikeasti on. Kovinkaan monta kättä ei luultavasti nouse ylös. Itse olen ollut Etelä-Libanonissa YK:n rauhanturvaajana, lääkintämiehenä. Siellä paikalliset tulivat minun vastaanotolleni, joten pääsin hyvin lähelle paikallista ajatusmaailmaa ja sitä, mikä siellä se todellisuus on.

Uskallan väittää, että tuolla alueella ei ole vain kahta osapuolta, jotka ovat tässä konfliktissa, vaan siellä on useita valtioita, useita ryhmittymiä, useita puolueita, joten tätä ei voi kategorisesti jakaa kahden osapuolen kiistaksi. Jos se edes laitettaisiin kahden osapuolen kiistaksi, niin kumman puolelle siinä sitten pitäisi asettua, koska molemmat osapuolet sortavat toista osapuolta? Toisella on vain nyt pikkasen järeämmät keinot. Ymmärrän sen, että se on tämän aloitteen takana, mutta kumpikaan osapuoli ei ole syytön.

Pohjoismaiden neuvostossa emme voi ratkaista tätä kiistaa, eikä meidän tulekaan siihen tehdä tämän kaltaista linjausta.

Skandinavisk oversettelse

Jag skulle vilja veta hur många i den här salen som har varit i Israel, bott där och med egna ögon sett vilken situationen där verkligen är. Sannolikt höjs inte många händer. Själv har jag varit i södra Libanon som fredsbevarare, som sjukvårdare. Ortsbor kom till min mottagning, så jag kom mycket nära den lokala tankevärlden och verkligheten där.

Jag vågar påstå att det inte finns bara två parter i konflikten i området, utan det finns flera stater, flera grupperingar och flera partier, så vi kan inte kategoriskt kalla det en tvist mellan två parter. Om vi kallade det en tvist mellan två parter, vilkendera borde vi i så fall ta parti för, eftersom båda parterna förtrycker den andra parten? Den ena har bara litet grövre vapen. Jag förstår att det är bakgrunden till detta initiativ, men ingendera parten är oskyldig. 

Vi i Nordiska rådet kan inte lösa den här tvisten och vi bör inte heller göra en sådan här linjedragning.