66. Lulu Ranne (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
66
Person
Talerrolle
Nordisk Friheds talsperson
Dato

Ärade ordförande! Jag börjar med att citera Europeiska kommissionens president Jean-Claude Juncker. När kommissionen den 12 september 2018 föreslog att tidsomställningen skulle slopas konstaterade Juncker följande: "We all say in soap-box speeches that we want to be big on big things and small on small things."

År 2000 gjordes en stor expertutredning om tidsomställningen. Då kom man inte fram till några tydliga förslag till vad man borde göra. Under sommaren 2018 gjordes en undersökning där man frågade europeer vad de tycker om tidsomställningen och sommartiden. 4,6 miljoner europeer svarade på frågan och 84 procent tyckte att den borde slopas. I EU, där det råder en representativ demokrati, borde man lyssna på berörda parter och invånare ordentligt i den här frågan.

Okej, EU har alltså satsat enormt med tid och skattebetalarnas pengar på det här relativt lilla problemet. Och nu har EU kört fast. Nu behövs det alltså snabba åtgärder och sunt förnuft från EU:s sida. EU:s ministerråd ska med fart komma fram med ett beslut och medlemsstaterna bör så snabbt som möjligt själv få bestämma om deras invånare ska leva sommar- eller vintertid. Vi behöver inte mer krångel och inte mer byråkrati.