150. Veronika Honkasalo (Vastauspuheenvuoro)

Information

Type
Replik
Talenummer
150
Talerrolle
Nordisk Grøn Venstre
Status
Waiting for transcription
Dato

Puheenjohtaja! Tämän vuoden aikana keskustelu puolustuksesta on ymmärrettävästi lisääntynyt, mutta samaan aikaan pitää pitää huolestuttavana sitä, että keskustelu on myös hyvin militarisoitunut. Pidän todella huolestuttavana myös näitä puheenvuoroja täällä edellä siitä, että periaatteessa kannatetaan ydinaseettomuutta mutta sitten mitään konkreettisia toimia tämän eteen ei haluta tehdä. En kerta kaikkiaan voi ymmärtää sitä, että ei olla valmiita esimerkiksi allekirjoittamaan ydinasekieltosopimusta tai tekemään niitä konkreettisia toimia.

Suomessa tämä keskustelu on ollut vilkasta, niin kuin tässä jo viitattiin aikaisemmin, ja itseänikin huolestuttaa se ilmapiiri, jossa yhtäkkiä nähdäänkin, että ydinaseet Pohjoismaissa olisivat ihan ok. Suomessa on tällä hetkellä olemassa lainsäädäntö, joka kieltää ydinaseiden tuomisen Suomen maaperälle. Se kuuluu näin: "Ydinräjähteiden maahantuonti samoin kuin niiden valmistaminen, hallussapito ja räjäyttäminen Suomessa on kielletty". Tämä on todella yksiselitteistä.

Haluaisin kuulla, että jos ei sovi se, että ydinasekieltosopimus allekirjoitetaan, eikä ydinaseriisuntaa haluta tehdä, niin mitkä ovat sitten ne konkreettiset keinot tosiasiassa.