Document Actions

Articles

Jämställdhet gör alla till vinnare
Britt Lundberg
Jag blev mycket inspirerad då vi under Nordiska rådets session i Köpenhamn förra året satte fokus på FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Det kom tydligt fram att Norden är ledande på de flesta av de här områdena och jag insåg att vi därför har ett särskilt ansvar för att nå målen globalt.
Vi vill ha fortsatt god dialog med USA
Britt Lundberg
USA och Norden – nya förutsättningar var temat för Nordiska rådets temasession i Stockholm i början av veckan. Det blev en mycket intressant och givande debatt, som visade att Norden står upp för sina värderingar samtidigt som vi värnar om fortsatt goda relationer till USA.
Working together for the greater good
Dagfinn Høybråten
 
Programme & sign up
 
Norden og USA – nye præmisser
Følgende tekst er en baggrundsartikel til debatten om "Norden og USA – nye forudsætninger" på Nordisk Råds temasession i Stockholm. Forfatter er seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen, DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.
Сотрудничество Северных стран и Северо-Запада России в сфере охраны здоровья и профилактики заболеваний / Nordic-Russian co-operation on preventive healthcare
 
Ett enat Norden gör gott för EU:s framtid
Britt Lundberg
Europeiska kommissionens vitbok om EU:s framtid innehåller fem scenarier som kommissionen ser som både möjliga och önskvärda. Alla bygger på tanken om att EU-samarbetet kommer att fortsätta och utvecklas. Det är bredden och tempot som varierar, beroende på scenario.
Safe cities are built on trust
In recent years, our values have been challenged by a series of attacks by violent extremists, both in the Nordic countries and elsewhere in the world. We do not want our urban conurbations to be arenas for violence and hate, nor for their inhabitants to live in fear.
Grænsehindringsrådets årsrapport 2016
 
Vi har ingen ungdommer å miste
Her om dagen kunne jeg lese følgende overskrift i den danske avisen Politiken: «Tv- serien’Skam’ får alle til at føle sig som 16-årige piger». Nå kunne man kanskje tenke seg overskriften viste til en tilstand av lykke, men en av de mange positive kvalitetene til denne norske suksess-serien er at den viser et bilde av de utfordringene mange unge opplever i overgangen til voksenlivet.
Vi jobbar alla för ett gränslöst Norden
Britt Lundberg
Det har varit en del debatt den senaste tiden efter att jag på ett seminarium i Helsingfors uttalat mig om de nordiska regeringarnas arbete med att undanröja gränshinder. I samband med lanseringen av en nordisk rapport uppmanade jag både regeringar och politiker att ringa varandra med jämna mellanrum för att tala om gränshinder och hur de ska lösas.
Vi sitter alla i samma båt
Britt Lundberg
Överallt i Norden pågår det nätverksarbete långt från de högtidliga sammanträdesborden och flotta banketterna. Det är möten mellan människor med gemensamma intressen helt utan gränser, det är nätverkande inom folkmusik och teater, inom idrott och näringsliv, inom museivärlden och inom många fler områden.
Tranströmer och fotboll gav extra mötesglädje
Britt Lundberg
Två sanningar närmar sig varandra. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv". Orden är svenske poeten Tomas Tranströmers.
Nordens ”Great Britts” och nordiska vänner i brexit-land
Britt Lundberg
Mitt första uppdrag som Nordiska rådets president är avklarat.
Samarbete stavas med två bokstäver
Britt Lundberg
Det finländska ordförandeskapsåret och därmed mitt år som president för Nordiska rådet har börjat.
The Nordic Council of Ministers in an increasingly globalised world
Dagfinn Høybråten
Ours is an increasingly global existence. This is true in a growing number of contexts, including Nordic co-operation. For better or worse, these words sum up 2015 for the Nordic Council of Ministers.
Are Nordic values naive or sustainable?
BLOG POST – 29/11/2016
Högt tryck på nordiskt erfarenhetsutbyte
Andrè H. Jamholt
Vid ett informellt möte mellan nordiska integrationsministrar och departementsföreträdare i Köpenhamn den 25 november enades man om att fortsätta samarbetet kring kunskaps- och erfarenhetsutbyte på integrationsområdet.
The Swan flies on
BLOG PIECE 31.10, 2016
Nordens tid er nu
Dagfinn Høybråten
De nordiske samarbejdsministre besluttede den 6. september 2016 at sætte yderligere kul på reformarbejdet i Nordisk Ministerråd. Målet er at Norden skal være verdens mest integrerede region. Det fortsatte reformarbejde skal sikre, at Nordisk Ministerråd forbliver relevant i en verden i forandring.

Search in News

Recent publications