The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Nordiskt utskott vill storsatsa på transportsamarbete

26.06.17 | News
Utskottet för tillväxt och utveckling
Photographer
Matts Lindqvist
En dubbelspårig järnväg mellan Göteborg och Oslo, en järnväg på Nordkalotten mellan Finland och Norge och ett nytt nordiskt ministerråd för transportfrågor. Det är några konkreta förslag inom transportsektorn som Nordiska rådets tillväxtutskott vill satsa på.

Förslagen finns med bland de nordiska trafiksatsningar som Utskottet för tillväxt och utveckling i Norden diskuterade vid sitt möte i Tromsø den 26 juni.

Utskottet vill också att det tas fram en vitbok med strategier för nordiskt transportsamarbete och att Norden gemensamt agerar gentemot EU i förhållande till TEN- (Trans European Network-Transportation) för att få nordliga rutter med på prioriterade stråk.

- De nordiska statsministrarna har deklarerat att Norden ska vara världens mest integrerade region. På många områden ser det redan ut så, men transportsektorn är inte ett sådant område. Där finns ännu en stor och outnyttjad potential, säger Pyry Niemi, ordförande i utskottet och medlem i den socialdemokratiska gruppen i Nordiska rådet.

De nordiska statsministrarna har deklarerat att Norden ska vara världens mest integrerade region. På många områden ser det redan ut så, men transportsektorn är inte ett sådant område.

Gränskryssande transporter är en viktig fråga för tillväxtutskottet, som betonar att transportsektorn har stor betydelse för klimatet, sysselsättningen och tillväxten i hela Norden. Utskottet beklagar att Ministerrådet för transport lades ner 2005 och menar att det lett till att Norden i dag saknar ett strukturerat forum för dialog mellan regeringarna i frågor som rör infrastruktur ur ett nordiskt och gränskryssande perspektiv.

Tillväxtutskottet håller som bäst på att ta fram ett så kallat positionspapper där man listar de mest prioriterade transportfrågorna. Innehållet i papperet diskuterade på mötet i Tromsø och meningen är att det ska godkännas vid utskottets möte i september.

På mötet diskuterade utskottet också turism och uttryckte stor tillfredsställelse med att de nordiska näringsministrarna vid sitt möte i Bergen i maj beslutade om ökat nordiskt samarbete inom turism, en fråga som tillväxtutskottet prioriterar högt.