382. Høgni Hoydal (Indlæg)

Hr. præsident og kære nordiske venner. Norden som verdens bedst integrerede region, det grænseløse Norden, nordisk samarbejde som det unikke samarbejde mellem folk med respekt for hinandens forskelligheder og respekt for folkeret og ligestilling, åben dialog og demokratiske løsninger - vi fejrer i fælleskab de nordiske folks selvstændighed og ikke mindst nu hundredåret for Finlands selvstændighed. Tillykke med det til det finske folk. Vi ved jo alle, at selvstændighed og lige rettigheder er forudsætningen for samarbejde og for fred og frihed, for at være sammen om de samme ydelser.

Dette er jo grundværdierne og visionerne, som vi hylder og styrer efter i det nordiske samarbejde, og det er præcis dette, som den færøske ansøgning om selvstændigt medlemskab bygger på. Vi vil tage fuldt ansvar og del i det nordiske samarbejde som et ligestillet folk i det nordiske fælleskab og tage del i udfordringerne for Norden og for at styrke Nordens globale rolle og ansvar.

Nordisk Råd, alle I nordiske parlamentarikere, har nu muligheden for at sætte handling bag ordene og værdierne, som vi hylder, at det gælder for alle de nordiske folk og for hele den nordiske familie. Jeg er overbevist om, at I nordiske parlamentarikere ikke her i 2017 vil stemme for det, som vi har oplevet før, at den færøske ansøgning afvises uden en åben dialog og behandling. Man kan næsten sige: Jeg hørte ikke spørgsmålet, men svaret er nej, eller som vi kender det fra en kendt tv-serie: Same procedure as last year. Jeg er overbevist om, at I nordiske parlamentarikere ikke vil stemme for en beslutning, hvor man siger: Vi skal være verdens bedst integrerede region, men vi vil ikke integrere Færøerne; vi skal have et grænseløst Norden, men vi sætter grænsen, når det gælder færøsk medlemskab; vi bygger på ligestilling og rettigheder, men ikke når det gælder Færøerne. Her skal I se den gammeldags statsret og magtpolitik gælde.

Så jeg er overbevist om, at I nordiske parlamentarikere i stedet vil stemme for, at den færøske ansøgning behandles i åben dialog med demokratisk behandling og med høringsret for de færøske myndigheder, og den dialog er i gang. Vi beder bare om at sige, at dialogen kan fortsætte, og så kan man komme tilbage med et resultat, når den dialog er overstået. Det kan vi gøre sammen, hvis vi stemmer for den færøske delegations forslag. Tak, præsident.