114. (Inlägg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
114
External speaker
Rasmus Emborg
Speaker role
Talesperson för Ungdommens Nordiska Råd
Date

Kære nordiske venner. Mange, mange tak for de gode indlæg. I Ungdommens Nordiske Råd sætter vi stor pris på, at I gerne vil inkludere os i jeres arbejde. Vi er klar til at gøre ungearbejdet endnu bedre. Der er meget godt i den her rapport, men jeg vil gerne på vegne af Ungdommens Nordiske Råd pege på to ting: 

Hvis I gerne vil have en stærk nordisk ungdom, er det ikke nok med ambitioner. Der er brug for strukturel og gennemgående indflydelse. I 2020 og 2021 er det kun 8 pct. af projekterne, der er udført af børn og unge. Det står lysende tydeligt, at ungdommens ejerskab over projekter målrettet netop børn og unge er svagt. Måske skyldes det pandemien, men det må ikke danne grobund for fremtiden. Ejerskab og meningsfuld deltagelse giver bedre beslutninger, mere engagement og en deltagende og bæredygtig fremtid for alle generationer i Norden.

Min anden pointe: Finansiering, som unge kan søge på nordisk niveau, er kun projektorienteret. Det tjener ikke holdbart demokratisk deltagelse over tid. Netværk, som holder over tid, bærer unges engagement og kan give en mere dybdegående deltagelse i Nordisk Ministerråds egne aktiviteter. Vi har brug for troværdige, meningsfulde måder, hvorpå unge kan være medskabende af eller eje processer og aktiviteter i første omgang og derefter brede de gode eksempler ud til de resterende sektorer. Vi unge skal være subjekter i Nordisk Ministerråds aktiviteter, ikke objekter. Mit spørgsmål til ministrene er: Vil I give unge mere ejerskab over projekter og bedre strukturelle finansieringsmuligheder?

Mange tak for ordet.