295. Liselott Blixt (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
295
Speaker role
Nordisk Frihet
Date

Tak, hr. præsident. Og tak til udvalget, som har behandlet forslaget. Vi har jo i alle de nordiske lande udfordringer i sundhedsvæsenet. Vi har mangel på sundhedsansatte, og som sundhedsordfører i Dansk Folkeparti i Danmark ser jeg jo, hvordan vores sundhedspersonale - det være sig læger eller sygeplejersker - og patienter shopper rundt i vores lande.

Derfor er det vigtigt, at vi har en ensartethed i uddannelse samt en tryghed for, at borgerne får den behandling, de har brug for. Skader i muskler og led er skyld i 25 pct. af alle langtidssygemeldinger, og vi ser de samme tendenser i alle vores lande. Det gælder f.eks. i Island, hvor 16 pct. af den voksne befolkning døjer med rygsmerter, eller i Finland, hvor man i 2018 havde 4,8 millioner sygefraværsdage på grund af muskel- og skeletlidelser.

Osteopater diagnosticerer, behandler og forebygger dysfunktioner i hele kroppen, og en af fordelene ved en autorisation af osteopaterne er den rolle de vil kunne spille i sundhedsvæsenet, idet de både vil kunne arbejde inden for eller parallelt med vores sundhedsvæsen. Osteopaterne er autoriserede i ni EU-lande, og som vi også hørte den tidligere taler sige, er der tre nordiske lande, hvor de er autoriserede, nemlig Island, Finland og Danmark. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi sikrer en ensartethed i alle de nordiske lande. Tak.