111. Anniken Huitfeldt (Replik)

Tietoja

Laji
Vastauspuheenvuoro
Puheen numero
111
Tila
Waiting for transcription
Päivämäärä

Jeg tror at når det gjelder fokus på kvinners rettigheter, står vi sammen om det i Norden, uavhengig av hvilket parti vi tilhører. Vi ser at kvinners rett til å bestemme over egen kropp – abort og prevensjon – er under angrep i veldig mange land. Vi har et stort nordisk engasjement for å samarbeide med de likesinnede landene på disse områdene.

Det handler også om kvinners rettigheter i Iran. Det er også tema når vi møtes, hvordan vi skal heve vår stemme for å få fokus på kvinner i både Iran og i Afghanistan. Vi har snakket mye om demokrati i dag, og vi ser at i de landene som går i mer autoritær retning, er det nettopp disse gruppene man innskrenker rettighetene til. Det gjelder kvinners rett til abort og prevensjon, og det gjelder skeive/LHBTI-personers rettigheter. Det ser vi er et gjennomgående tema.

Jeg mener at demokrati blir stadig viktigere for de nordiske landene å koordinere i utenrikspolitikken, og vi lover dere: Vi skal ikke gjøre Ukraina til en glemt krig. Vi skal fortsette å støtte det ukrainske folk.