Eygló Harðardóttir (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Gerð
Framsöguræða
Ræðunúmer
129
Speaker role
Samarbejdsminister
Dagsetning

Fru president! Nordiskt välfärdscenter etablerades år 2009. Det skedde som ett resultat av en större institutionsgenomgång på social- och hälsoområdet. Fyra mindre institutioner på det sociala området lades 2008 ned i syftet att samla och koncentrera insatserna under en institution – NVC. NVC:s huvuduppgift är att främja utvecklingen inom det sociopolitiska området i Norden och vårt närområde. Geografiskt är NVC placerat i Sverige, i Stockholm. Det finns två dotterinstitutioner i Danmark, i Ålborg, och i Finland i Helsingfors.

NVC har en styrelse som är ansvarig för driften av alla tre enheter. Styrelsen i NVC vände sig i maj 2013 till generalsekreteraren för Nordiska ministerrådet med en anmodan att sätta i gång en process med flyttning av NVC:s verksamhet i Danmark, som är inriktat på döv-blind-området, till huvudkontoret i Stockholm. Styrelsen framhäver att verksamheten i NVC i Danmark är ett viktigt insatsområde och eftersom den höga kvaliteten bör bevaras och utvecklas. Det kan bäst göras om verksamheten inkluderas i NVC:s övriga arbete med funktionshindersspörsmål, som redan ligger i NVC i Sverige. Samtidigt kan administration och omkostnader reduceras. Generalsekreteraren anser att det är viktigt att de nordiska krafterna och medlen används med hänsynstagande och effektivitet. Saken hänvisades därför för beslut i ministerrådet för sociala frågor och hälsofrågor och till samhällsministrarna. Bägge ministrarna har godkänt beslutet. Samlokaliseringen ska ske med verkan från den 1 januari 2015.

Jag vill också här nämna att ämbetskommittén för sociala frågor och hälsofrågor ska se närmare på effektiviseringen. Det kan även röra sig om att flytta NVC i Finland till Sverige. NVC i Finland är koncentrerat på forskning och arbete med frågor om berusningsmedel, narkotika och alkohol. Men detta ligger lite längre fram i tiden än det som vi diskuterar här. De nordiska social- och hälsoministrarna önskar en bra dialog med Nordiska rådet om denna viktiga sak.