365. Tillie Martinussen (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
365
Speaker role
Midtergruppen
Date

Tak for det.

På Grønland er vi 56.000 sjæle på måske verdens største advarselsknap. Vi har et kæmpestort land, og mens I her diskuterer, hvorvidt klimakrisen er noget, som vi skal gøre noget ved nu, eller noget, vi skal gøre noget ved i morgen, kan vores fiskere og fangere konstatere, at klimakrisen har været undervejs i lang tid. Vi har mange steder, hvor man ikke længere kan gå over isen. Vi får hele tiden nye arter i vores have. Isbjørnene hos os er truede. De går ind i byerne, hvilket aldrig skete før. Isbjørnene er ved at blive udryddet.

Når vi så er med på en nordisk konference, er mit budskab til jer som værende fra Grønland: Tag den her snak med ud i verden, ikke kun i det nordiske fællesskab, men tag det med til de store lande især, når I tager ud i verden og er på konferencer med andre lande. Al den forurening, der bliver lavet i verden, havner rigtig ofte oppe hos os.

Vi oplever, at der er nye muligheder i det her, men vi oplever også nye trusler. Sikkerhedspolitisk kan vi lige pludselig se, at de her 56.000 sjæle sammen med Danmark og Færøerne er nødt til at stå sammen for at sikre, at de forkerte ikke kommer og banker på vores dør og køber os, som I nok har hørt - der er i hvert fald blevet budt på os.

Det er en katastrofe for de kommende generationer med de her klimaforandringer, og der laves forskning. Så vores budskab er: Inddrag os, der bor på verdens største advarselsknap. Del den forskning, som der bliver lavet, med os, og stå sammen med os i det her fællesskab, som vi er en del af, og i det kapløb, som der er mellem stormagterne, som ønsker at komme ind på vores territorium. Det er vigtig for os, at I tager både klimaforskning og de sikkerhedspolitiske ting med. Tak.