139. Bertel Haarder (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Erindi
Ræðunúmer
139
Notandi
Speaker role
Midtergruppen
Staða
Waiting for transcription
Dagsetning

Der har allerede været talt om en Stoltenberg 2-rapport. Det er det, som Midtengruppen foreslår. Vi gør det jo, mens droner og missiler flyver rundt over Ukraine, og dronerne sværmer også omkring kritisk infrastruktur i vore lande. Vi så gasledningen blive sprængt ved Bornholm. Der er fremmede U-både. Der er al mulig grund til, at de nordiske lande i fællesskab holder vagt både i Østersøen og i Nordatlanten og i Arktis. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for inden for NATO at intensivere vores samarbejde. Vi har brug for at prioritere, hvad det vigtigste er, og hvordan vi forholder os til et bedre samarbejde med de baltiske lande, som jo har fælles skæbne med os, der bor omkring Østersøen. 

Der er al mulig grund til, at denne helt nye sikkerhedspolitiske situation med Sverige og Finland på vej ind i NATO fører til, som flere af os har talt om, at vi får en analyse. Vi kalder det en Stoltenberg 2-rapport. Men om det bliver lederne af de udenrigspolitiske institutter, der skal skrive den, eller om det bliver en tidligere minister, kan vi diskutere, og det er jo også noget, som vi håber at ministrene vil diskutere. Men vi har brug for det skub, som vi fik med med Stoltenberg 1-rapporten og med de andre rapporter, som jeg nævnte for en time siden. Vi har brug for at gentage den succes, som det var at foretage en fælles analyse af vores situation.

Når vi ser på kortet, på globussen, kan vi se, hvordan vi i Norden dækker de to eller tre mest strategisk vigtige havområder i verden - Østersøen, Nordatlanten og Arktis: Østersøen, som er vejen for Rusland ud i Atlanterhavet, og GIUK-gabet mellem Grønland, Island og UK, som er den anden vej ud i Atlanten. Der bor vi; der skal vi holde vagt. Det vil også bidrage til, at vi fastholder Norden som et lavspændingsområde. Tak, præsident.