Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Danish.

Norden tager udfordringen op

01.02.23 | Viðburður
SDG – Sustainable Development Goals
Photographer
sustainabledevelopment.un.org/sdgs
Nordisk Ministerråd er vært for arrangementet "The Nordic Region Accepting the Challenge" i forbindelse med den årlige Verdensmålsuge i København, som foregår mellem 31. januar og 3 februar. Man kan deltage fysisk eller online eller følge med i arrangementet via livestreaming på Facebook.

Upplýsingar

Dates
01.02.2023
Time
11:00 - 14:00
Location

Eigtveds pakhus
Strandgade 25D
Copenhagen
Danmörk

Type
Begivenhed

Nordisk Ministerråds Vision 2030 har som mål, at Norden skal være verdens mest bæredygtige og integrerede region i 2030. Vision 2030 har meget til fælles med FN’s verdensmål, og derfor er det helt naturligt, at Nordisk Ministerråd deltager i den årlige Verdensmålsuge i København.

Nordisk Ministerråd og deltagerne får mulighed for at diskutere forskellige aspekter af bæredygtighed og retfærdig omstilling af Norden under overskriften ”The Nordic Region Accepting the Challenge”. 

11.00-12.05: Hvor bæredygtig er Norden?

De nordiske statsministres vision er, at Norden skal være verdens mest bæredygtige og integrerede region i 2030, og for mange aktører i Norden er verdensmålene udgangspunktet for deres arbejde for at skabe et mere bæredygtigt samfund.

Men hvor langt er vi egentlig kommet i forhold til at nå verdensmålene? Hvad gør de nordiske lande? På hvilke områder er vi på rette vej, og på hvilke er vi nødt til at stramme os an frem mod 2030? 

Paneldeltagere og talere:

  • Åsa Hildestrand, seniorprojektleder for Agenda 2030, Nordregio
  • Kim Gabrielli, CEO, UN Global Compact, Norge
  • Katherine Richardson, professor, Københavns Universitet
  • Per Mickwitz, prorektor, Lunds Universitet

12.20-13.15: Hvordan kan vi sikre en retfærdig omstilling i Norden?

Overgangen til et mere bæredygtigt samfund indebærer en række konsekvenser for vores økonomier. Klima- og biodiversitetspolitik kan gøre visse job overflødige eller udfordre lokalsamfunds traditionelle levebrød. Det kan føre til modstand og sårbarhed i visse befolkningsgrupper, som resulterer i protester og politisk modstand mod omstillingen.

Spørgsmålet er, hvordan vi kan sikre et mere bæredygtigt samfund og samtidig sørge for, at sårbare grupper ikke bliver påvirket negativt af omstillingen, samt at den politiske opbakning opretholdes. 

Paneldeltagere og talere:

  • Nora Sanchez Gassen, seniorforskningsstipendiat, Nordregio
  • Selma de Montgomery, Fridays For Future
  • Mads Flarup Christensen, generalsekretær, Greenpeace Norden

13.15-13.50: Hvordan opnår vi et bæredygtigt forbrug i Norden?

En af de helt store udfordringer, hvis Norden skal nå verdensmålene i 2030, er vores forbrug. Sammenlignet med andre regioner i verden udleder vi store mængder drivhusgasser og anden forurening som følge af vores køb og brug af produkter.

Vi ser nærmere på, hvilken betydning vores forbrug har for klima og biodiversitet, hvordan vi kan måle den, og hvilke løsninger der kan gøre bæredygtighed til et enkelt valg for forbrugerne.

Paneldeltagere og talere:

  • Anja Phillip, formand, Forbrugerrådet Tænk
  • Katarina Axelsson, forskningsstipendiat, Stockholm Environment Institute

 

Debatterne foregår på engelsk.

 

Du kan følge med i arrangementet live her på siden, men du kan også deltage selv (fysisk eller online) Tilmelding sker på Altingets website:

Verdensmålsugen arrangeres af 2030-panelet, Global Compact Network Danmark, Altinget og Tænketanken Mandag Morgen.