Helgi Abrahamsen (Indlæg)

Informasjon

Type
Innlegg
Tale nummer
308
Speaker role
Velfærdsudvalgets talsperson
Dato

Herr præsident. I løbet af den tid, vi i Velfærdsudvalget har arbejdet med dette forslag om nordisk alkohol- og tobakspolitik i et folkehelseperspektiv, har vi fået mange skræmmende oplysninger. Vi har set tal, som viser, at 9 procent af alle børn i Europa er del af en familie, som er negativt påvirket af alkohol; at i 16 procent af alle retssager om børnemishandling er alkohol involveret; at 23 procent af alle dødsulykker i trafikken, hvad angår børn op til 15 år, skyldes alkohol.

Vi har set tal, som viser, at seks mio. mennesker hvert år dør af rygning. Det er altså flere, end der dør af tuberkulose, AIDS og malaria tilsammen. Vi har set tal, som viser, at de, som dør af tobaksrelaterede sygdomme, er så mange, at det svarer til, at flere passagerfly styrtede ned i Europa hver eneste dag. Hvem ville sætte sig imod at stoppe et flyselskab med en så dårlig sikkerhed?

Det er det, som det her forslag handler om: at få reduceret et produkt, som 9 procent af alle børn i Europa lider under og stoppe et produkt, som gør forbrugerne afhængige af et, ja, lad os kalde det et fly, som med 50 procent sikkerhed før eller senere vil styrte ned. Tak.