Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Involver udsatte i det sociale arbejde

27.03.19 | Nyhet
Jumpstory
Photographer
Creative Commons
Når sociale aktører i Norden igangsætter indsatser for udsatte børn, unge og voksne skal det være med udgangspunkt i, hvad brugerne selv efterspørger. Det blev konklusionen på Nordisk Ministerråds social- og sundhedsmøde i Reykjavik. Nu skal værktøjerne hertil findes, lyder det fra social- og sundhedsministrene.

- Vi skal styrke og udvikle dialogen med brugerne - især mennesker i sårbare situationer, der har brug for støtte fra velfærdssystemet. Det gælder både børn, unge og voksne mennesker. Aktiv brugerinvolvering er vigtig i indsatsen for at skabe samme muligheder for alle, siger Ásmundur Einar Daðason, Islands social- og børneminister. Anledningen er de nordiske social- og sundhedsministres årlige ministermøde, der netop har fundet sted i Reykjavik. Her var der enighed om at sætte politisk fokus på at udveksle viden og erfaring i forhold til at udvikle værktøjer, der styrker brugerinvolveringen. 

Aktiv brugerinvolvering er vigtig i indsatsen for at skabe samme muligheder for alle. 

Ásmundur Einar Daðason, Islands social- og børneminister

Viden som virker i praksis 

På ministermødet fremlagde den tidligere Islandske socialminister, Árni Páll Árnason sin rapport; ”Viden som virker i praksis”, som han har udarbejdet på opdrag af Nordisk Ministerråd. Med udgangspunkt i over 200 interview bidrager rapporten med 14 forslag til forbedring af det nordiske samarbejde på socialområdet. Og netop brugerinvolvering står her som en vigtig anbefaling. Rationalet er overordnet, at socialområdet kan løftes ved at iværksætte indsatser, som brugerne selv efterspørger og som har en effekt, lyder det fra Árnason.   
 

Myndighederne skal forstå børn og unge bedre

De nordiske ministre var enige i vigtigheden af, at myndigheder og andre aktører på socialområdet skal gå i dialog med de udsatte grupper, det handler om. Både voksne, børn og unge. Og netop børn og unge-perspektivet blev særligt diskuteret. Det Islandske formandskab har stor fokus på børn og unge på tværs af alle politiske temaer - herunder social- og sundhedsområdet. Islands sundhedsminister Svandís Svavarsdóttir pegede på, at misbrug af fx sociale medier kan have negative psykiske og sundhedsmæssige konsekvenser for unge. Og for at forstå dette bedre, skal myndighederne lytte til de unge selv:  
- Nutidens børne- og ungdomsliv er kompliceret. Desværre kæmper mange unge mennesker med dårligt mentalt helbred. For at hjælpe disse unge mennesker må vi lytte til dem og forstå deres problemer, siger Islands sundhedsminister, Svandís Svavarsdóttir.    

Nordisk Ministerråds social- og sundhedsministre
Photographer
BIG

Nordisk Ministerråds MR S i Reykjavik

Samarbejd med frivillige organisationer 

Rapporten; ”Viden som virker i praksis” foreslår, at myndigheder i højere grad samarbejder med frivillige organisationer. Det er der flere oplagte grunde til, viser rapporten. En af dem er de frivillige organisationers erfaring med brugerinvolvering. Dem kan de sociale myndighederne lære af, vurderer Árnason.  
 

Konkret nytte for den enkelte 

Nordisk Ministerråds generalsekretær Paula Lehtomäki glæder sig over Nordisk Ministerråds fokus på brugerperspektivet i forhold til unge og siger:
- Det handler om at sætte ind før skaden er sket. Det kan myndighederne i højere grad, hvis de er i tæt dialog med de unge mennesker, det handler om - og fokuserer på en tidlig forebyggelse. 
 

Det handler om at sætte ind før skaden er sket. Det kan myndighederne i højere grad, hvis de er i tæt dialog med de unge mennesker, det handler om - og fokuserer på en tidlig forebyggelse. 

Nordisk Ministerråds generalsekretær Paula Lehtomäki