219. Ane Lone Bagger (Indlæg)

Information

Speech type
Inlägg
Speech number
219
Speaker role
Grönlands Minister för utrikesangelägenheter
Date

Tak. Kære præsidium, kære kollegaer, nordiske venner. I det forgangne år har der været store begivenheder og skift, der har haft betydning for vores land. Vi ser i disse år en markering af de større landes interesse i Arktis, herunder militæret. Dette er en virkelighed, som vi ikke har set de seneste årtier, men en situation, som vi som land og som en del af rigsfællesskabet skal forholde os til. Der vises interesse i at øge samarbejdet med Grønland fra amerikansk side, og naalakkersuisut arbejder for, at alle aktiviteter er til størst mulig gavn for det grønlandske folk. Sammen med den amerikanske beslutning om genoprettelsen af et amerikansk konsulat i Grønland og de officielle kontakter er naalakkersuisut sikker på, at vi kan have en god dialog.

Som der er blevet sagt, er vores land ikke til salg, men vi er åbne for samarbejde og handel. Fortsat ønsker vi dog en reel grønlandsk nytte af den amerikanske tilstedeværelse i vores land, hvilket er en prioritet i forhold til drøftelser med såvel Danmark som USA.

Det tætte samarbejde med Island er blevet styrket sidst gennem åbningen af vores repræsentation i Reykjavík. Vores repræsenationer bidrager til at udvikle og styrke vores politiske, kulturelle og handelsmæssige forbindelser med Island. Naalakkersuisut forventer her et styrket samarbejde vedrørende infrastruktur, herunder luftfart og søfart, men også turisme, anlægsindustri og fiskerisektoren. Vi skal selv sætte dagsordenen for vores udvikling som land og som folk. Vi skal selv sikre, at omverdenen kender vores politik og prioriteringer. Omverdenens interesser for vores land skal føre til resultater til gavn for det grønlandske folk. Qujanaq.