Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Norden vill höja sin röst i världen

26.09.16 | Nyhed
Nordiska rådet septembermöte
Photographer
Matts Lindqvist/norden.org
De nordiska länderna strävar efter att gemensamt positionera sig tydligare än tidigare internationellt. Parallellt med att EU som en konsekvens av Brexit fokuserar på att utveckla strukturerna för sitt samarbete, pågår arbetet med att stärka det nordiska samarbetet i relation till resten av världen. Förutsättningarna för mera gemensamma nordiska insatser internationellt, bland annat fördjupat samarbete med G20, diskuterades i samband med Nordiska rådets höstmöte i Stockholm.

Under de senaste åren har intresset för de nordiska modellen kunnat märkas bland annat under presidentvalskampanjen i USA, men också i både Asien och Afrika.

Samtidigt som det internationella intresset växer, har de nordiska regeringarna och Nordiska ministerrådet uttryckt målsättningen att öka det nordiska inflytandet i globala fora - utan att för den skull avvika från de gemensamma EU-positionerna. En samnordisk arbetsgrupp som skall identifiera gemensamma nordiska frågor arbetar sedan mars i år. Ambassadör Ruth Jacoby är Sveriges representant i arbetsgruppen.

-Ett område där man redan nu vet att G20 intresserar sig för nordiska lösningar är grön, dvs hållbar, finansiering. Sverige har haft möjlighet att på Nordens vägnar lyfta fram Nordiska ministerrådets rapport "Green financing the Nordic way" under det nuvarande kinesiska  ordförandeskapet i G20, och vi vet redan nu att det kommande tyska ordförandeskapet också kommer att fokusera på det, sade Ruth Jacoby.

Erkki Tuomioja, fnländsk socialdemokratisk parlamentariker i Nordiska rådet, lyfte fram två områden där de nordiska erfarenheterna och kunskaperna kan vara till stor nytta också för resten av världen: kvinnornas ställning, och den ökande ojämlikheten i världen.

- Alltid då jag får frågan om vad som ligger bakom vår relativa framgång i världen, svarar jag att det är kvinnornas och männens jämställdhet, sade Tuomioja. Här kan vi verkligen vara en global förebild, poängterade han. Han underströk också att de nordiska förhoppningarna när det gäller möjligheterna att påverka bör hållas på en realistisk nivå.

Norden har mycket att erbjuda världen och alldeles särskilt i dessa tider av oro, oförutsägbarhet, instabilitet och ökande polarisering

-Det vi nu strävar efter är sätt att kunna på påverka och få inflytande i vissa frågor, och det är realistiskt. Men Norden kommer inte att få en plats i G20. Vi måste alltså anpassa oss till realiteterna och samtidigt påverka dem, sade han.

Från början av 2017 inträder Sverige som medlem i FNs säkerhetsråd för de kommande två åren, vilket ger möjlighet för hela Norden att få sin röst bättre hörd än hittills.

- Sveriges medlemsskap i säkerhetsrådet är en utmaning och möjlighet som hela Norden skall ta vara på, sade kabinettssekreterare Annika Söder under diskussionen i riksdagen. Norden har mycket att erbjuda världen, och alldeles särskilt i dessa tider av oro, oförutsägbarhet, instabilitet och ökande polarisering. Nordiska samarbetet blir allt viktigare, vi har en stor roll att spela tillsammans både här hemma och ute i världen.