Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

COP28: Nordiska och globala experter samlas för att sätta mat och hälsa på agendan

29.11.23 | Nyhed
Speaker official side-event COP28
Photographer
norden.org
Kosten är en viktig del av vårt dagliga liv, men maten vi äter hänger även ihop med vår hälsa och klimatet. På COP28 samlar Finland, Världshälsoorganisationen (WHO) och Nordiska ministerrådet globala ledare på ett officiellt sidoevenemang för att diskutera sambanden mellan mat, hälsa och klimatet.

Det officiella sidoevenemanget inom UNFCCC-programmet, Health, food and climate - A systems perspective for urgent climate action, den 11 december är ett viktigt gemensamt initiativ för att betona vilken avgörande roll livsmedelssystem spelar för en grön och rättvis omställning.

Karen Ellemann, generalsekreterare vid Nordiska ministerrådet, ser fram emot sidoevenemanget:
“På årets COP28 finns ett tryck att fokusera mer på hälsosamma och hållbara livsmedelssystem som del av klimatåtgärderna. Vi på Nordiska ministerrådet är glada över att kunna bidra till dessa viktiga dialoger med nordiska erfarenheter och säkerställa att livsmedelssystemen beaktas.”

Beslutsfattare och opinionsbildare samlas för att påskynda globala åtgärder

En omställning av våra matsystem är en stark drivkraft för att främja mänsklig hälsa och klimatåtgärder. Vår matkonsumtion har enorm inverkan på miljö och klimat och visar behovet att främja hälsosam och hållbar kost som en viktig del av livsmedelssystemens omställning.

"En övergång till mer växtbaserad och hållbar kost kan minska miljöpåverkan och lindra klimatförändringarna," säger dr Francesco Branca, direktör vid WHO:s avdelning för nutrition och livsmedelssäkerhet.

En övergång till mer växtbaserad och hållbar kost kan minska miljöpåverkan och lindra klimatförändringarna 

Dr Francesco Branca, Världshälsoorganisationen

Denna högnivåpanel på COP28 ska öka medvetenheten om kopplingarna mellan hälsa, mat och klimat.  Kai Mykkänen, Finlands miljö- och klimatminister, och Karen Ellemann, Nordiska ministerrådets generalsekreterare, deltar båda i det officiella sidoevenemanget.

De får sällskap av beslutsfattare och opinionsbildare som Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör, WHO; Claire Bury, biträdande generaldirektör för hållbar matförsörjning, GD Sante, Europeiska kommissionen; Dr Francesco Branca, direktör, avdelningen för nutrition och livsmedelssäkerhet, WHO; H.E. dr Getahun Garedew Wodaje, generaldirektör för etiopiska miljöskyddsmyndigheten (EEPA); Dr Lawrence Haddad, verkställande direktör, GAIN; Dr Rune Blomhoff, professor, Oslo universitet, projektledare för NNR2023; Dr Madhuvanti Murphy, Senior Lecturer och forskare, University of the West Indies; Lana Weidgenant, ungdomsrepresentant The Coalition of Action on Healthy Diets from Sustainable Food Systems for Children and All. 

Norden bidrar med den senaste näringsforskningen

Näringen är grunden för ett hälsosamt liv och vi måste säkerställa att alla har tillgång till hälsosam och hållbar kost. Studier visar att hälsosam kost även är mer hållbar miljömässigt.

Forskningssamtalet under sidoevenemanget kommer att behandla resultat från Norden om bland annat de nyligen publicerade Nordiska näringsrekommendationerna 2023 (NNR2023) samt liknande exempel från andra regioner.

- Finland och hela Norden bidrar tillsammans till diskussionen med vår långa erfarenhet av skolmåltider, där Finland leder globala School Meals Coalition, och genom det gemensamma arbetet för de vetenskapligt framstående Nordiska näringsrekommendationerna som ger riktlinjer för bättre, hälsosammare och mer hållbar kost, säger Finlands miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Evenemang: Health, food and climate - A systems perspective for urgent climate action

På detta officiella COP28-sidoevenemang får du höra experter och forskare diskutera utmaningar och lösningar som sammanlänkning av hälsa, mat och klimatåtgärder kan ge. 

  • Värd: Finland, Nordiska ministerrådet, Världshälsoorganisationen (WHO)
  • Datum & tid: 11 december 18:30 - 20:00 (Dubai/GMT+4)
  • Rum: Side Event Room 4, Blue Zone, COP28, Dubai

Delta i debatten – på plats i Dubai eller online

Sidoevenemanget kan ses live och on-demand på COP28-plattformen för virtuellt deltagande. 

Länk till direktströmningen läggs till inom kort.

Registrera dig för att få nyheter

Närmare information och talarna meddelas inom kort. Håll dig uppdaterad om det officiella sidoevenemanget och Nordiska ministerrådets andra livsmedelsrelaterade aktiviteter på COP28 genom att prenumerera på nyheter via e-post och/eller WhatsApp.