Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Färöarna debuterar på CSW

17.03.16 | Nyhed
 Eydgunn Samuelsson jämställdhetsminister Färöarna
För första gången medverkar Färöarna på FN:s kvinnokommission, CSW.
Jämställdhetsminister Eydgunn Samuelsson är i New York för att söka inspiration till regeringens politik.

 

Årets tema

Temat för årets upplaga av kvinnokommissionen, är länken mellan jämställdhet och en hållbar samhällsutveckling. För Eydgunn Samuelsson är kopplingen självklar.

- Jag tycker det är viktigt att Färöarna också har en röst i förhållande till "equal rights". Vi är på väg att formulera en mer systematisk jämställdhetspolitik hemma på Färöarna, så jag ville hämta inspiration härifrån, förklarar Eydgunn Samuelsson, minister i Färöarnas halvårsgamla regering.

Hon berättar att Färöarna har stora problem med sin könsuppdelade arbetsmarknad. Hälften av kvinnorna jobbar deltid, med följden att de har mycket låga inkomster.

- Många färöiska kvinnor åker till Danmark för att utbilda sig och många av dem är bättre utbildade än männen. Men de välutbildade kvinnorna kommer inte tillbaka till Färöarna, eftersom samhället och arbetsmarknaden är så patriarkala.

Jämställdhet är nyckeln till hållbarhet

- Därför, säger Eydgunn Samuelsson, är jämställdhet nyckeln till ett hållbart samhälle på Färöarna. Den demografiska utmaningen är mycket stor. Det handlar helt enkelt om att få kvinnorna tillbaka till Färöarna. Regeringen arbetar just nu med en handlingsplan för att göra arbetsmarknaden mer jämställd. Där spelar männens andel av föräldraledigheten en avgörande roll. Regeringen har nyligen ökat pappaledigheten med två veckor. Det samnordiska kartläggningsprojektet kring könssteriotypa utbildningsval, Piger i STEM, är också i högsta grad relevant när den färöiska regeringen arbetar med sin handlingsplan

- Hållbarhet och jämställdhet går verkligen hand i hand, säger Eydgunn Samuelsson.