The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Danish instead.

Flot nordisk profil på ligestillingskonference i New York

14.03.14 | News
Stor international opmærksomhed om det nordiske ligestillingsarbejde under FN’s kvindekommissions årlige session (CSW) i New York 10. – 21. marts.

De nordiske ligestillingsministre fik igen i år et stort internationalt publikum i tale blandt deltagerne på FN’s årlige konference om ligestilling CSW. Det skete blandt andet under Nordisk Ministerråds side event Promoting Gender Equality and Empowering Women and Girls through Education.  Arrangementet, hvor også Ministerrådets generalsekretær, Dagfinn Høybråten, deltog, var et af de mest velbesøgte under konferences første dage.

Arrangementet satte fokus på de nordiske landes arbejde for at fremme ligestilling gennem uddannelse. Blandt de fremmødte var der stor interesse for de nordiske landes erfaringer med at få kvinder og piger til i højere grad at vælge uddannelser inden for tekniske og naturvidenskabelige fagområder. Områder, der historisk har været opfattet som typiske mandefag, men hvor landene strategisk arbejder for at tiltrække flere kvinder.

I panelet deltog under det islandske formandskabs ledelse de nordiske ligestillingsministre Eygló Harðardóttir (Island), Manu Sareen (Danmark), Paavo Arhinmäki (Finland), Maria Arnholm (Sverige), samt Hans Brattskar, stedfortrædende minister fra Norge. I panelet sad også vicegeneralsekretær for FN og chef for UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, der fremhævede de nordiske landes indsats:

- Der er ingen tvivl om, at børn og unges uddannelse generelt skal forbedres, og at der er behov for, at kvinder og piger i langt højere grad søger traditionelt mandedominerede fag. Vi kan her i høj grad lære fra de nordiske lande, sagde Phumzile Mlambo-Ngcuka og satte de nordiske landes arbejde ind i et internationalt perspektiv.

Den islandske forkvinde for Nordisk Ministerråds ligestillingsministre, Eygló Harðardóttir, fremhævede de nordiske landes 40 års samarbejde om stilling som en væsentlig baggrund for landenes mange gode resultater, men lagde også vægt på, at der stadig er et stort og fortsat arbejde at gøre i ligestillingsarbejdet:

- Vi kan være stolte over det, vi allerede har opnået, men der er stadig lang vej at gå, og der er behov for yderligere udvikling. Både i forhold til lige løn og til kvinder og mænds stereotype valg af fag og uddannelse. På Island har vi for eksempel i dag ikke eneste mandlig jordemoder, sagde Eygló Harðardóttir, som blev bakket op af sine nordiske ministerkolleger.

Dagfinn Høybråten, Nordisk Ministerråds Generalsekretær, fremhævede Nordens rolle og førende profil på ligestillingsområdet:

- Det er vigtigt, at vi som små nordiske velfærdssamfund fortsætter med at udveksle erfaringer og sætter ligestilling på dagsordenen – ikke bare i Norden men også internationalt. Det er nødvendigt for løbende at udvikle både betydningen og forståelsen af ligestilling. Og ikke mindst for at fremme arbejdet med ligestilling, sagde Dagfinn Høybråten.

13. marts arrangerede Nordisk Ministerråd et ligestillingsseminar på Scandinavia House Do Everything: Break Stereotypes when choosing Education and Work. Seminariet stillede skarpt på skævheden blandt nordiske mænd og kvinder inden for valg af uddannelse og arbejdsliv.

De nordiske lande rangerer ifølge World Economic Forums Global Gender Gap Report fortsat allerhøjest blandt verdens lande på baggrund af ligestilling mellem kvinder og mænd.