The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Nu föreslås starkare position för samerna i Nordiska rådet

27.01.16 | News
Norske samer

Norske samer 

Photographer
Karin Beate Nøsterud/norden.org
Nordiska rådet vill stärka sin relation till Samernas parlamentariska råd. På sitt möte i Helsingfors den 26 januari beslöt Nordiska rådets presidium att föreslå att Nordiska rådet beviljar Samiska parlamentariska rådet utvidgad observatörsrätt.

Utvidgat observatörsskap innebär att samiska representanter får rätt att delta i utskottsmöten inom Nordiska rådet där frågor som berör samerna behandlas. Den utvidgade observatörsrätten ger inte de samiska representanterna rösträtt. Utskotten avgör till vilka möten de samiska representanterna kallas.

Samerna har argumenterat för fullt medlemsskap med hänvisning till sin status som erkänd ursprungsbefolkning i Norden, vilket skiljer dem från andra nordiska minoritetsgrupper.

De tre sametingen har redan från tidigare observatörsrätt inom Nordiska rådet, vilket ger dem rätt att delta i Nordiska rådets session.

Samernas parlamentariska råd är samarbetsorgan för sametingen i Norge, Sverige och Finland, och dess status inom det officiella nordiska samarbetet har diskuterats sedan rådet lämnade in en ansökan om medlemsskap i Nordiska rådet i december 2014. Ansökan kunde inte godkännas med hänvisning till Helsingforsavtalet, som slår fast att Nordiska rådet består av representanter för suveräna staters parlamentariska församlingar. De självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland, som alla tre har lagstiftande församlingar, har tidigare fått dispens från denna regel.

- Vi är glada att vi kom till ett gemensamt beslut. Det är viktigt att samerna får möjlighet att uttala sig i frågor som berör dem själva, säger Nordiska rådets parlamentariker Carl Haglund från Finland, Phia Andersson från Sverige och Gunvor Eldegard från Norge, som satt i en arbetsgrupp som beredde ärendet.