Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Nordisk Råd besøger Ukraine

26.06.15 | Nyhet
Höskuldur Þórhallsson
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Politikere fra Nordisk Råd har i første halvår af 2015 deltaget i flere møder med parlamentarikere fra Sydøsteuropa kulminerende med et møde i Ukraines parlament 26. juni. Her deltog ud over to politikere fra Nordisk Råd ledet af præsident Höskuldur Þórhallsson fra Island også politikere fra Baltisk Forsamling, Benelux Parlamentet, Visegrad landene, Georgien samt værtslandet Ukraine.

Temaet til diskussion var “Security in Europe: the current situation and lessons for policy makers”. Mødet blev åbnet af viceformand for Ukraines parlament Andriy Parubiy.

Tidligere i foråret besøgte en række formænd for nordiske og baltiske parlamenter Ukraines parlament, men her er altså tale om en bredere kreds. Den samme kreds har tidligere været samlet i Stockholm i sommeren 2014, i Riga i november 2014 samt i Vilnius 20. marts 2015, hvor Baltisk Forsamling var vært for et seminar om Eastern Partnership. Mødet gav parlamentarisk indspil til det efterfølgende EU Eastern Partnership Summit i maj i Riga under Letlands EU formandskab.

Vigtigt at at styrke demokratier

- Det er vigtigt at støtte Ukraine, Georgien og Moldova for at styrke de demokratier, der er er ved at blive opbygget under så svære omstændigheder. Et stærk og langvarigt demokrati bliver ikke opbygget på kort tid, men på langt sigt er et stærkt forankret demokrati uden tvivl det bedste for indbyggerne. Et samfund skal bygge på intern tillid. Derfor skal vi vise vores støtte og solidaritet, sagde Höskuldur Þórhallsson til forsamlingen.  

Præsident Höskuldur Þórhallsson var indbudt til Second Annual Balkan Forum on Regional Cooperation 19. -21. marts i Thessaloniki, Grækenland. Præsidenten deltog også, da Sortehavs parlamentarikere i PABSEC havde session i Moldova i juni. Sekretariatets internationale rådgiver var i maj gæst ved en anden sydøsteuropæisk session for SEECP, South-East European Cooperation Process, i Tirana. De sydøsteuropæiske kontakter har været nyttige i forhold til besøget i Ukraine.

Nordisk Råd fordømte brud på international folkeret

Ruslands anneksion af Krim førte sidste forår til, at Nordisk Råd samlet til temasession i Akureyri i Island fordømte dette brud på international folkeret. Samtidig tog den daværende Præsident og Vicepræsident på en sonderende rundrejse til Warszawa og de baltiske hovedstæder. Ud af disse sonderinger voksede samarbejdet mellem en række nordeuropæiske og sydøsteuropæiske parlamenter, der altså foreløbig er kulmineret i dagens møde i Kyiv.