Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Norwegian Bokmål.

Nordisk råd krever mer fokus på sport- og idrettspolitikk

25.06.14 | Nyhet
Jorodd Asphjell
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
De nordiske kulturministrene har mange viktige kulturpolitiske satsinger, men ministrene er også ansvarlige for sport og idrett. Kulturutvalget i Nordisk råd mener at det trengs langt mer idrettssamarbeid på tvers av de nordiske landene.

– Alle nordiske land har i dag de samme store utfordringene som krever nordisk-internasjonale løsninger. Derfor må vi finne felles løsninger på områder som kampfiksing, doping, idrettsarrangementers bærekraft, inaktive befolkningsgrupper og sportens globale økonomi, uttaler den norske formannen for Nordisk råds kultur- og utdanningsutvalg Jorodd Asphjell.

Akkurat nå er det stor debatt om Brasils vertskap for VM i fotball. Mesterskapet aktualiserer spørsmål om hvordan menneskerettigheter og rettssikkerhet skal håndteres når store sportsbegivenheter gjennomføres i land som har omfattende problemer med fattigdom og ulikhet. Temaet var også aktuelt under VM i ishockey i Hviterussland i mai og under OL i Sotsji, spesielt i forhold til homofobi og homofiles rettigheter.

– Nordisk råd vil gjerne fokusere på disse spørsmålene ut fra et nordisk perspektiv. Sporten har så mange positive sideeffekter, som for eksempel inkluderende aktiviteter der marginaliserte samfunnsgrupper kan komme på banen og bli en del av fellesskapet, fortsetter Jorodd Asphjell.

– Sport hjelper også kvinner til å bryte gjennom "glasstaket" og oppnå anerkjennelse og suksess gjennom sporten. Sport kan mer enn noe annet område bryte ned barrierer, inkludere, bygge bruer og åpne dører mellom forskjellige kulturer og befolkningsgrupper, tilføyer Asphjell.

Samtidig ligger det store samfunnsøkonomiske perspektiver i idretten. To eller flere nordiske land kunne gå sammen om å arrangere store sportsarrangementer som EM i fotball eller kanskje vinter-OL. Ekspertise og kapasitet kan samles på tvers av de nordiske landene, og Norden kan tiltrekke store mesterskap som et enkelt land vil ha vanskelig for å gjennomføre. Endelig kan Norden stå mer sammen og og oppnå en større strategisk gjennomslagskraft i de internasjonale sportsforaene og forbundene som IOC og FIFA, der f.eks. land som USA, Storbritannia og Frankrike ofte er dominerende.

Men én ting er profesjonell idrett, noe annet er breddeidrett. Alle de nordiske landene kjemper i dag med store inaktive befolkningsgrupper som ikke tar del i idrettslivets gleder. Både WHO og EU retter stor oppmerksomhet mot overvekt og livsstilssykdommer, ikke minst blant barn og unge.

– Skolen og utdanningssystemet spiller en avgjørende og sentral rolle. Ny forskning peker på at skoleelever som gjennomfører fysisk trening og bevegelse før en eksamen eller test, oppnår et markant bedre faglig resultat sammenlignet med barna som har sittet stille hele dagen. Dette gjelder ikke minst gutter, som ofte har stort behov for å røre på seg og være aktive, avslutter Jorodd Asphjell.

Kultur- og utdanningsutvalget i Nordisk råd møtes 26.–27. juli ved Holmenkollen, der nettopp nye initiativer innenfor sports- og idrettspolitikk i Norden vil bli drøftet.