Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Norwegian Bokmål.

Norsk modulært dusjssystem vinner banebrytende nordisk velferdsinnovasjonskonkurranse

09.06.16 | Nyhet
Nordic Independent Living Challenge prize award ceremony at Oslo Rådhus June 9th 2016
Photographer
Nordic Innovation
Etter å ha vært med i konkurransen i over et år, endte AbleOn Medical opp som vinnere av Nordic Independent Living Challenge. Den norske bedriften fikk overrukket hovedprisen på én million norske kroner av Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon på en prisutdelingsseremoni på Oslo rådhus 9. juni.

AbleOn Medical deltok med AbleOn Shower System, et ergonomisk og modulært dusjsystem som hjelper eldre og personer med funksjonsnedsettelser å følge seg trygge, selvstendige og verdige når de bruker badet. Løsningen hjelper også helsepersonell og familie med å unngå skader som følge av tunge løft og dårlige arbeidsstillinger. Dusjsystemet kan lett monteres i alle hjem.
AbleOn Shower System er foreløpig i en prototypefase, men tar sikte på å komme seg på markedet så fort som mulig.

Verdighet som nøkkelord

Den uavhengige nordiske juryen, som besto av nordiske eksperter på innovasjon, design og velferd, hadde en vanskelig jobb med å velge vinneren blant de fem finalistene i konkurransen. Etter en lang drøftelse kom de imidlertid fram til at AbleOn Medial hadde laget den beste innovative løsningen som hjelper eldre og funksjonshemmede med å leve selvstendig i deres egne hjem.
«Teamet bak løsningen har dedikert seg til å takle en stor utfordring for mange mennesker – og samtidig gjøre innsatsen sin til en innovative forretningsmulighet. Løsningen retter seg mot en utfordring som mest sannsynlig vil angå oss alle en gang i løpet av livet. Den vil virkelig forlenge folks mulighet til å bo hjemme i sine egne hjem», sier juryen i en uttalelse.
I tillegg til hovedprisen, delte Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon også ut priser til det beste nordiske prosjektteamet og det beste studentteamet.

Den nordiske samarbeidsprisen på 200 000 kroner gikk til norsk-svenske AssiStep, en «rullator i trappen» som gir mennesker med bevegelighetsproblemer støtte og trygghet når de går i trapper.
Studentprisen på 100 000 kroner gikk til danske Siren Smart Sock, en sokk som overvåker temperatur for å kunne forebygge diabetiske fotsår.
– Gratulerer til alle vinnerne som alle har gjort et imponerende stykke arbeid. Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med de nordiske hovedstedene, og ser fram til å se mange av løsningene vi har vært med på å utvikle gjennom konkurransen på markedet», sier administrerende direktør i Nordic Innovation, Carina Christensen.

Bakgrunnen for konkurransen

De fem nordiske hovedstedene har gjort nybrottsarbeid for å aktivere nye innovatører og utvikle løsninger som hjelper til med å løse utfordringene med en stadig aldrende befolkning, samt økningene i kroniske lidelser og livsstilssykdommer. Sammen med Nordic Innovation, Nordisk ministerråds institusjon som skal fremme innovasjon og bærekraftig vekst, lanserte byene Nordic Independent Living Challenge i Februar 2015.
Målet var å utvikle innovasjoner som hjelper eldre og funksjonshemmede med å bo selvstendig i sine egne hjem, øke livskvaliteten deres og gi nye muligheter til nordiske bedrifter.
Innovasjonskonkurransen tiltrakk seg hele 415 søknader fra hele Norden. Etter et matchmakingmøte der de 75 beste ideene var invitert, ble 25 semifinalister valgt ut til å gjennom gå et forretningsutviklingsprogram. I desember 2015 ble fem finalister valgt ut, og fikk lov til å teste løsningene sine i de nordiske hovedstedene i løpet av våren 2016 – før vinneren ble kåret i en prisutdelingsseremoni på Oslo rådhus 9. juni.