Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

"Världen behöver er!"

17.03.16 | Nyhed
Phumzile Mlambo
Norden behövs för att bryta dödläget och forcera motståndet mot jämställdheten i världen. Det är budskapet från Phumzile Mlambo, generalsekreterare för UN Women.
- Jag förväntar mig att ni blir först med att uppnå jämställdhet. Världen behöver er, sa hon vid ett möte i samband med CSW i New York.

Sex nordiska regeringar medverkar i år vid Commission on the Status of Women, CSW.

Mötet handlar om vilken roll kvinnokommissionen ska ha när FN:s hållbarhetsmål förverkligas.

De nordiska länderna har i sina officiella anföranden på mötet betonat att kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter måste stärkas i världen.

Progressiv jämställdhetspolitik

De har också talat om de nordiska ländernas egna erfarenheter av att utrota fattigdom och skapa ekonomisk tillväxt med hjälp av en progressiv jämställdhetspolitik - en politik som gynnat kvinnors deltagande på arbetsmarknaden och ett jämställt familjeliv.

Precis som de övriga 4500 deltagarna har de nordiska ministrarna deltagit i mängder av paneldiskussioner och möten med andra länder.

Nordiskt budskap till FN:s  jämställdhetsorganisation

På onsdagsmorgonen hade de ett gemensamt möte med  Phumzile Mlambo, generalsekreterare för FN:s jämställdhetsorganisation, UN Women.

Budskapet från de nordiska regeringarna till Phumzile Mlambo, var att de bekräftar sitt kontinuerliga och starka stöd för UN Womens arbete.

Phumzile Mlambo sa att hon förväntar sig politisk draghjälp av de Nordiska regeringarna. Hon uppfordrade dem att överbrygga könsklyftorna när det gäller inkomster och inflytande.

- Jag hoppas att ni kan visa världen att jämställdhet inte är något ouppnåeligt, sa hon.

Se intervjun med Phumzile Mlambo här:

 

"Visa världen att jämställdhet är möjligt!" Chefen för FN:s jämställdhetsorganisation, UN Women, uppfordrar Norden att visa vägen till jämställdhet mellan könen.