The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Stockholm inte längre ”Capital of Scandinavia” enligt ny nordisk regionranking

15.02.16 | News
Stockholm kommer först på tredje plats, efter Oslo och Köpenhamn i Nordregios nya nordiska regionranking – Regional Potential Index – som presenterades den 16 februari, tillsammans med en ny upplaga av rapporten State of the Nordic region 2016. Hela fem norska regioner placerar sig bland de tio bästa i rankinglistan, medan Finland dominerar i bottenskiktet. Åland däremot, är bäst i klassen av icke-urbana regioner på elfte plats.

Av de svenska regionerna får storstäderna högst poäng. Uppsala placerar sig 9:a, före både Västra Götaland (13) och Skåne (19). Här finns också ett antal snabba klättrare bland regioner med mindre befolkningsstorlek: Jönköping (upp 17 steg), Örebro, Kronoberg, Västerbotten och Halland.

En slutsats utifrån Nordregios Regional Potential Index är att det går att öka tillväxtpotentialen även i mindre regioner, särskilt om regionen är uppkopplad och har tillgång till universitet, R&D-kapital och en växande, gärna högutbildad befolkning.

-        Indexet visar både potentialen för framtida tillväxt i Nordens 74 regioner och potentialen för nordiskt samarbete mellan regionutvecklare i regioner med liknande geografi men olika resultat i rankingen, säger Julien Grunfelder, GIS-expert på Nordregio.

Förutom rankingen ger rapportens många kartor en överskådlig bild av utvecklingen i Nordens kommuner och regioner inom ett antal centrala områden. Rapporten slår fast att Norden befäster sin tätposition i en Europeisk jämförelse, både ekonomiskt i BNP/capita och när det gäller utbildningsnivå (drygt 40 % av Nordens 30-34-åringar har högskoleutbildning), innovationsförmåga och grön energiproduktion.

-        Oslo, Köpenhamn och Stockholm hör idag till de allra rikaste regionerna i Europa. Tillväxten drivs bland annat av en snabb befolkningsökning. På 20 år har vi blivit 2,7 miljoner fler, totalt ca 26,5 miljoner och 97 % av ökningen har skett i de 30 största stadsregionerna, säger Julien Grunfelder.

Sverige och Island har återhämtat sig starkast i Norden efter den ekonomiska krisen. De svenska bostadspriserna ökar snabbast i Norden, ja näst snabbast i hela EU.  Även turismen ökar i Sveriges regioner: upp 26 % i Stockholm sedan 2008, och över 18 % i Kronoberg, Gävleborg och Uppsala. Bara Island har haft en större ökning, drygt 100 % i ett antal regioner. Sverige är också nordisk mästare i antal patentansökningar per år och har tydlig potential inom gröna patent. Men utmaningar saknas inte:

  • Sjunkande skolresultat (Sveriges resultat i OECD:s PISA-undersökning var sämst i Norden) och det ökande glappet i utbildningsnivå mellan kvinnor och män. Det skiljer idag 15,1 procentenheter mellan andelen högutbildade kvinnor respektive män i genomsnitt i Norden.
  • Fortsatt ökande andel äldre och ökad försörjningsbörda, särskilt i perifera landsbygdskommuner.
  • Ökade klyftor mellan regionerna när det gäller R&D-investeringar och utbildningsnivå hos befolkningen. Företagens R&D-investeringar har minskat med drygt 5% i Blekinge, Norrbotten, Värmland och på Gotland mellan 2007 och 2013.
  • Fortsatt hög arbetslöshet (över EU-snittet på 10,5 %) och socialt utanförskap i vissa kommuner, bl.a. Södertälje, Eskilstuna, Norrköping, Ronneby, Ljusdal, Sollefteå, Vilhelmina samt ett antal kommuner i Skåne och Värmland.
  • Fyra regioner i Sverige har en sysselsättningsgrad strax under snittet i Norden på 73.4 %. Malmö kommun ligger lägst med en sysselsättningsgrad under 65 %. En siffra som dock inte inkluderar Malmöbor som arbetar i Danmark.

Ladda ner rapporten i sin helhet – inklusive Regional Potential Index – via: www.nordregio.se