Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Swedish.

Gränskontroller i Öresund flyttade in i Riksdagen

02.02.17 | Fréttir
Paskontrol i lufthavn
Photographer
Yadid Levy / Norden.org
Pendlare i Öresund får vänta ett bra tag till innan resorna mellan Malmö och Köpenhamn blir smidigare. Pendlarnas problem diskuterades på ett seminarium i Riksdagen i Stockholm den 1 februari, samma dag som Sverige förlängde gränskontrollerna med ytterligare tre månader.

Rundabordssamtalet ordnades som en fortsättning på en liknande debatt i Köpenhamn i november. Avsikten var att lyfta fram problemen där besluten fattas, i Riksdagen. Rundabordssamtalet hölls i regi av Nordiska rådet, Skånes landshövding och Øresundsinstituttet. Mötesdeltagarna fick bland annat en stor portion fakta om vilka konsekvenser id- och gränskontrollerna har haft för regionen vad gäller vardagsliv, arbete, näringsliv och tillväxt sedan 2015.

Pendlarna lider stort av kontrollerna och av att antalet tågavgångar har halverats, och de efterlyser smidigare lösningar. I slutet av januari togs också ett nytt system med id-kontroller i bruk. Löftet var att pendlarnas resor skulle kortas med cirka tio minuter, men resultaten har hittills uteblivit, bland annat på grund av att antalet tåg inte ökat.

Kontroller drabbar kvinnor

Britt Andresen, chefsanalytiker på Øresundsinstituttet, sade att antalet som tar bil och andra transportmedel har ökat på bekostnad av tågresorna, vilket är negativt ur miljöperspektiv. Hon pekade också på ett genusperspektiv, kvinnor, studerande och låginkomsttagare drabbas hårdast av kontrollerna.

Per Tryding från Sydsvenska Handelskammaren påtalade att tillväxten för näringslivet i regionen lider på grund av gränskontrollerna.

Vi kan inte mer vänta på beslut från EU och ständigt prata om tillfälliga gränskontroller. Vi behöver se situationen som att id-kontrollerna är här för att stanna en tid framöver och därför behövs politiska beslut.

Fredrik Jörgensen, Sveriges ambassadör i Danmark och Ove Ullerup, Danmarks ambassadör i Sverige, försäkrade ändå att länderna arbetar tillsammans för att underlätta för pendlarna. Man har till exempel utrett om svensk polis skulle kunna utföra gränskontroller i Danmark, men det har visat sig vara juridiskt omöjligt. Nu utreds om svensk polis skulle kunna utföra kontroller redan i tåget för att försnabba restiden.

Behövs politiska beslut

Rikard Larsson, socialdemokratisk riksdagsledamot och medlem av Nordiska rådet och riksdagsledamoten Mats Persson (L) poängterade vikten av att hitta lösningar.

- Vi kan inte mer vänta på beslut från EU och ständigt prata om tillfälliga gränskontroller. Vi behöver se situationen som att id-kontrollerna är här för att stanna en tid framöver och därför behövs politiska beslut.

Britt Bohlin, direktör för Nordiska rådet, vill lyfta frågan från regional till nationell nivå och säger att det är en fråga för Sverige och Danmark.

- Det skär i mitt hjärta när den fria rörligheten naggas i kanterna. Men vi har också tidigare kunnat jobba med varandra i Norden, så ska vi inte nu också ta tag i detta tillsammans.