Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Swedish.

Självstyrelserna i Norden – erfarenheter och visioner från ett fredsperspektiv

04.12.14 | Fréttir
De nordiska flaggorna
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Projektet ”Självstyrelserna i Norden – erfarenheter och visioner från ett fredsperspektiv” genomförs under 2014 och 2015 av Ålands fredsinstitut med stöd från och i samarbete med Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskott. Projektet kommer att resultera i en publikation med forskningsartiklar och i en konferens i Mariehamn den 26 januari.

Norden har erfarenheter av fredlig konfliktlösning och fredlig samlevnad som är värda att lyfta fram och dra lärdomar av. Det finns ett stort internationellt intresse för dessa erfarenheter, inklusive erfarenheter av territoriell självstyrelse. Norden och de nordiska länderna har ofta betraktat sina självstyrelser som perifera undantag och ibland även som problem. Relationerna mellan det som kan beskrivas som ”centra och periferier” är inte alltid friktionsfria ens i Norden.

Den 26 januari 2015 anordnas en konferens i samband med Nordiska rådets samlade utskottsmöten på Åland. På talarlistan finns både forskare och politiker och publiken består av Nordiska rådets ledamöter och andra särskilt inbjudna åhörare. De artiklar som skrivs av forskarna utgör inspiration för konferensen, där mötet mellan forskare och politiker kan öppna upp för nya perspektiv på tematiken Norden, freden och självstyrelserna. Konferensens innehåll och forskningsunderlaget ska senare samlas i en publikation.

Vill utreda de fredliga resurserna

Projektet ”Självstyrelserna i Norden – erfarenheter och visioner från ett fredsperspektiv” vill lyfta fram ett alternativt perspektiv, och undersöka om självstyrelserna kan betraktas som en resurs för fredlig samhällsutveckling och som relationer som fortfarande utvecklas. I projektet deltar forskare som utifrån sina specialområden gör fallstudier eller jämförelser av Åland, Grönland och Färöarna inom områdena säkerhetspolitik, juridik, statsvetenskap och ekonomi. Forskarna kommer också att diskutera självstyrelserna i relation till utvecklingen inom Norden samt deras relevans för fredlig utveckling och hantering av mångfald i andra delar av världen.

Forskare i projektet är professor Markku Suksi, fil. dr. Gunilla Herolf, fil.dr. Rickard Palmer, LL.M. Sarah Stephan, pol. dr. Maria Ackrén, professor Ágúst Thór Árnason, professor Gudmundur Alfredsson, pol. dr. Tove Malloy, lektor och cand. polit. Lise Lyck, jur. dr. Kári á Rógvi och docent Sia Spiliopoulou Åkermark.