Ann-Kristine Johansson (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
78
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppes talsperson
Date

Fru president! Det var ett bra och spännande inspel.

Jag börjar med att tacka dig, Ole Norrback, för din redogörelse och ditt engagemang under alla år för de här frågorna. Jag har följt gränshindersarbetet i många år i Nordiska rådet och i Sveriges riksdag, och ditt och Gränshindersforums blåslampa på oss är nyttig och viktig. Som du sade: Använd makten när ni har den! Vi vet inte hur länge vi har den. Det är precis det som det handlar om, att politiken måste se till att lösa de här frågorna.

Det har kommit flera bra initiativ från samarbetsministrarna, inte minst att den här frågan ska upp på statsministrarnas bord. En deklaration om gränshinder är bra. Vi socialdemokrater stöder det förslaget.

Gränshinder har som jag sade varit något för nordiskt arbete i många år. Ännu har vi inte lyckats nå visionen om ett gränslöst Norden, som vi antog för ett antal år sedan, där medborgare och företag kan flytta över landgränserna utan att drabbas av olika former av gränshinder. Vi socialdemokrater sätter arbetet för ett gränslöst Norden högt på dagordningen. Vi har tagit fram nio konkreta förslag för att nå visionen om ett gränslöst Norden. Ett av förslagen, som diskuteras nu också, är en gränshindersombudsman. Det är dit medborgare ska kunna vända sig när de drabbas av ett gränshinder.

Det behövs fler initiativ och mer av konkret arbete. Mycket har gjorts av Gränshindersforum, precis som Ole Norrback redogjorde för, och också de olika gränshinderskontor som finns. Vi har ett i den region som jag kommer ifrån, Gränsetjänsten i Morokulien, precis på gränsen mellan Sverige och Norge. Det arbetet har jag följt i många år. De gör ett fantastiskt bra arbete, inte minst för att informera om de skillnader i lagstiftningen som finns på andra sidan den gräns man åker över. Det arbetet måste vi fortsätta med, likaså med Gränshindersforum.

Vi politiker har också ett ansvar i allt från att sätta på oss de nordiska glasögonen vid nationell lagstiftning till att lösa sådana konkreta gränshinder som är beroende av politiska beslut. Ett konkret hinder som jag vill ta upp som ett exempel på problematiken är de norska pensionärer som flyttar över till Sverige. Många finns i det område i Värmland där jag bor. De drabbas av det omförhandlade nordiska skatteavtalet från 2008. Många har varit i kontakt med mig, med regeringsföreträdare, med Gränshindersforum, med flera. Det här visar på en sak, svårigheten för en medborgare, en grupp människor, som drabbas av ett gränshinder: Vart vänder man sig i en sådan här fråga? Därför är idén om en gränshindersombudsman ett sådant bra förslag.

De här pensionärerna får stora krav från den svenska skattemyndigheten. De har betalat för lite skatt i Sverige. Varför det? Jag tror inte att det är på grund av skatteplanering de har gjort det, utan jag tror att det är som de säger, att de har fått för dålig, bristfällig, information från skattemyndigheten om vad det är som gäller efter 2008 när det nya nordiska skatteavtalet var klart. Jag tror på dem. Någonting måste ha gått fel när så många pensionärer drabbas. De har låg pension, och risken är att många tvingas gå från hus och hem. Jag fick ett nytt brev på datorn i morse om just den här frågan. Något måste ha gått fel i informationen. Jag vill fråga, eller egentligen skicka med samarbetsministrarna än en gång att titta på det här och se vad som går att göra för de drabbade. Det är inte väldigt många, men det är en grupp pensionärer som har det mycket tungt nu.

Vi politiker har ett ansvar att agera och vända på alla stenar för att lösa gränshinder som människor, företag med flera drabbas av. Låt oss genomföra de här konkreta aktiviteterna för att underlätta för medborgare och företag så att vi når den vision som vi har om ett gränslöst Norden.

Till slut vill jag säga att det är bra att titta på de nio konkreta socialdemokratiska förslagen.