112. Margot Wallström (Replik)

Information

Speech type
Reply
Speech number
112
Speaker role
Sveriges udenrigs- og samarbejdsminister
Date

Tack för de två inläggen, som jag tycker är otroligt viktiga! De är också en uppmaning till oss i det nordiska samarbetet att se till att inte minst samernas intressen tas till vara  på ett mer systematiskt sätt. 

Jag tror att vi ibland har saker att verkligen skämmas för som vi behöver lyfta fram igen. När det gäller just Gränshinderrådets arbete finns det på sidan 104 i katalogen exempel på ett par av de frågor som har tagits upp om gränshinder och som löstes under 2017. Jag kan bara kort nämna vad Gränshinderrådet tar upp, till exempel norska regler för helikoptertrafik, som har försvårat underhåll av renstängse,l och norska tullregler, som också har försvårat underhåll av renstängsel. Och som ni vet är skotertrafik en fråga som ständigt kommer upp. Men det du nämner, Nutti, som representant för samerna handlar också om stora och komplicerade politiska frågor och faktiskt det synsätt som vi har i Norden. Dessa löser man inte enkelt, men  det är väldigt bra att vi blir påminda om dem. Dessutom har samiska representanter bjudits in till förmöten inför Gränshinderrådets sammanträden. Det tycker jag är ett viktigt steg för att lyssna tidigt.

Jag tycker att allt det som du nämnde är en uppmaning som vi måste ta till oss. Detta får vi ta med oss tillbaka till våra respektive regeringar, för det innehåller en rad olika aspekter från kultur och näringsverksamhet till rovdjur.

Sedan måste vi som vanligt lyssna på unga människor. De har aldrig varit så många som de är nu på den här planeten. Det är inte minst för deras men också vår egen skull som vi behöver lyssna på deras rekommendationer. De ska få vara fullt ut aktiva. Jag tycker att det finns mycket att ta till sig av de råd som ni har gett, de beslut ni har fattat och era rekommendationer till Nordiska ministerrådet.