The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

- Inte ens Norden uppfyller hållbarhetsmålet för jämställdhet

01.11.16 | News
Juha Sipilä
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Jämställdhet är nyckeln till hållbar utveckling – det var det tydliga Nordiska budskapet från toppmötet under Nordiska Rådets session i Köpenhamn. Och den frågan tycks ha återskapat en känsla av gemenskap och en större enighet om vad Norden står för.

Finlands statsminister Juha Sipilä inledde med att säga att världen skulle ha legat betydligt bättre till i förhållande till FN:s hållbarhetsmål, om kvinnorna haft en starkare ställning. 

- Inte ens Norden uppfyller hållbarhetsmålet för jämställdhet, sysselsättning och klimat. Här behöver vi anstränga oss hårdare. Vi kan tillsammans lyfta fram är den nordiska välfärdsmodellen. Den uppskattas mycket ute i världen. Vi kanske ska göra den till en exportprodukt, sa Juha Sipilä.

För ett år sedan, på Nordiska rådets session i Reykjavik, var tonen bitvis skarp mellan de nordiska statsministrarna. Stefan Löfven uppfordrade sina kollegor att ta ett större ansvar för flyktingkrisen, och det blev uppenbart att de nordiska länderna står långt ifrån varandra i migrationsfrågan.

Årets toppmöte mellan statsministrarna och parlamentarikerna i Köpenhamn handlade om vad Norden kan göra gemensamt för att uppfylla FN:s 2030-agenda.

Styrkan i våra jämlika och jämställda samhällen har gjort oss till världens mest konkurrenskraftiga och integrerade region

Kvinnorna skulle haft en starkare ställning

Paavo Arhinmäki (vänst) passade på att spela in att Finlands statsminister inte vill förbättra jämställdheten i Finland genom att öronmärka en del av föräldraledigheten till papporna. Han riktade sig till Islands samarbetsminister Eyglo Hardardsdottir med frågan hur den tredelande föräldraförsäkringen påverkat jämställdheten på Island.

- Vi är mycket stolta över vårt system, som vi snabbt återuppbyggde efter den ekonomiska krisen. Forskningen visar att när männen tar mer föräldraledigt, förbättras kvinnornas ställning på arbetsmarknaden, sa hon.

Åländska Britt Lundberg från mittengruppen framhöll att Norden ofta uppfattas som enigt – särskilt på lite avstånd.

- Vi utgör ett hoppingivande exempel. Det är en utmärkt grund för fredsförmedling, sa hon.

Norden har ett momentum just nu

Norges statsminister Erna Solberg instämde, och sa att det är momentum just nu att lyfta jämställdhetsfrågorna i globala sammanhang, och involvera kvinnor i alla pågående fredsprocesser. Samtidigt ska Norden akta sig för att pracka på andra länder våra lösningar.

- FN:s hållbarhetsmål har gjort alla länder till utvecklingsländer – även de Nordiska, sa hon.

Sveriges statsminister Stefan Löfven påminde om middagen för de nordiska stats-och regeringscheferna hos USA:s presidentpar Obama i våras, och sa att Norden borde gå före i arbetet för att uppnå FN:s hållbarhetsmål.

- Vi har något som inspirerar andra: Styrkan i våra jämlika och jämställda samhällen. Det har gjort oss till världens mest konkurrenskraftiga och integrerade region, sa Stefan Löven