Steingrímur J. Sigfússon (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
201
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Date

Herr præsident. Jeg synes, det er lidt mærkeligt, hvis vi på den ene side hilser diskussioner og debat om forskellige spørgsmål i Nordisk Råd velkommen, mens vi på den anden siger, at nogle af disse ingen interesse har for de nordiske medborgere.

Vi takker for redegørelsen, og i vores gruppe stiller vi os positivt over for dette reformarbejde, som pågår på begge sider, altså både i Nordisk Ministerråd og i Nordisk Råd selv, specielt hvis vi lever op til det mål, at det skal medføre mere politik, mere liv og mere indhold i det nordiske samarbejde. Jeg tror, vi allerede har vist det, for eksempel i går, da vi diskuterede forslagene, før de kom til behandling i udvalgene. Det er et godt eksempel på, hvordan vi kan få en dybere debat og mere politik ind i vort arbejde.

Men for vores del synes vi, at en del af disse reformer så skulle være, at vi får en langt større og tidligere parlamentarisk involvering i budgetprocessen for eksempel. Hvis vi diskuterer reformer, tror jeg, at vi alle ved, hvad vi mener, når vi siger det.

Når det kommer til samarbejdet inden for sundhedssektoren og Könsbergrapporten, hilser jeg det specielt velkommen. Jeg synes, der findes enorme muligheder for Norden for at øge sit samarbejde inden for sundshedssektoren. Og når vi ser på den mest avancerede eller dyreste teknik, kunne det godt være en god idé, at Norden i visse tilfælde byggede på én central løsning for hele Norden på de mest avancerede områder.

I sammenhæng med det synes jeg, at det er meget vigtigt, at Arjeplogaftalen ikke skal annulleres – i hvert fald ikke endnu, og ikke før vi har en løsning på, hvordan vi sikrer, at vi får den faglige viden rundtomkring i Norden inkluderet i de selvstyrende områder. For ellers kan vi få den situation, at der opstår nye grænsehindringer inden for sundhedssektoren på det fælles arbejdsmarked.

I år har vi fejret arbejdsmarkedsaftalen, men stadigvæk findes der store udfordringer på arbejdsmarkederne, som vi må håndtere, såsom sort arbejde, social dumping og så videre. Og vi hørte Færøernes lagmand i går lægge vægt på, hvor vigtigt det var – i Færøernes tilfælde – for at det nordiske arbejdsmarked fungerer, men det gælder jo sikkert også for mange andre lande.

Den islandske forfatter Einar Már Guðmundsson erklærede i sin tid, da han fik Nordisk Råds litteraturpris, at Norden var i orden. Det håber vi Norden fortsat er, men den kan sikkert blive endnu bedre.